h i r d e t é s

Törökországot nem tántorítják el a szankciók

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Törökországot nem tántorítják el a szankciók

2020. augusztus 16. - 07:32

A török elnök szerint országa nem fog meghátrálni az Európai Unió által kilátásba helyezett szankciók ellenére sem, és folytatja a földgáz utáni kutatást a Földközi-tenger keleti medencéjében.

Forrás: Ekathimerini

"Nem fogunk meghajolni a banditizmus előtt a saját kontinentális talapzatunkon. Szankciók és fenyegetések sem tántoríthatnak el bennünket" - fogalmazott a török elnök. Az Oruc Reis kutatóhajó augusztus 23-ig folytatja az energetikai feltárást - tette hozzá.

Az elmúlt években több part menti ország, így Görögország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Izrael is szemet vetett a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett, nagy kiterjedésű földgázmezőre. A törökök számos feltáró fúrást végeztek, amivel kiváltották a térség országainak a haragját. Az Európai Unió állásfoglalása szerint ezek a kutatások sértik a nemzetközi jogot.

Törökország előbb bejelentette, hogy felfüggeszti a tengeri kutatóhajóval végzett legutóbbi feltárásokat, amelyek Görögország szerint görög felségvizeken zajlanak, de később közölte: újrakezdi a kutatást, miután Görögország és Egyiptom tengerjogi megállapodást írt alá. (MTI) / nepszava.hu