h i r d e t é s

Trump állítólagos megjegyzésétől megfagyott a levegő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Trump állítólagos megjegyzésétől megfagyott a levegő

2022. június 12. - 08:59

Donald Trump exelnök még inkább felelős az amerikai kongresszus ostromáért, mint korábban gondolták – sugallta egy kongresszusi vizsgálat. Közben az FBI őrizetbe vette Michigan állam egyik kormányzójelölt-aspiránsát az ostrom miatt.

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Népszava

Donald Trump puccsot kísérelt meg – hangzott el egy kongresszusi meghallgatáson, ahol a republikánus bizottsági alelnök, Liz Cheney úgy fogalmazott, hogy Trump „lobbantotta be a támadás lángját”. Cheney, aki Dick Cheney volt republikánus alelnök lánya, a 2021. január 6-i ostromról beszélt, amikor Trump-hívők törtek be a törvényhozás épületébe.

A rivális Demokraták által uralt alsóház vegyes bizottsága egy éven át folytatott meghallgatásokat az amerikai demokráciát megrázó eseményről – aminek ikonikus képe volt ahogy az épületbe behatolt „sámán” és társai a kamerák előtt pózoltak.

A bizottság csütörtök este, első nyilvános meghallgatásán klipeket mutatott be a Trump belső körével készült interjúkból, a főműsoridőre időzítve. Elhangzott például Bill Barr volt igazságügyminiszter részéről, hogy ő többször azt mondta Trumpnak: elvesztette az elnökválasztást és a csalásról szóló állításai helytelenek voltak. Még Trump lánya, Ivanka megjegyzését is bejátszották, amelyben arról beszélt, elfogadta Barr érvelését.

A bizottsági tagoknak elállt a lélegzete, amikor Cheney felolvasott egy Trumphoz kapcsolt megjegyzést. Amikor az exelnök meghallotta, hogy a tömeg azt kántálta, hogy Mike Pence alelnököt fel kell akasztani, mert elfogadja a választási eredményt, akkor azt mondta, hogy

„megérdemli”.

Maga Donald Trump „politikai kacsának” nevezte a meghallgatást, amiben saját pártjának egyes képviselői is ellene fordultak. Trump továbbra is azt állítja, hogy a választást elcsalták és utalgatott rá, hogy 2024-ben ismét indulhat a Fehér Házért.

Közben a Republikánusok azt mondták, hogy a meghallgatás célja, hogy eltereljék az amerikaiak figyelmét az öt hónap múlva esedékes félidős választásokról. Felmérések szerint a demokraták elveszíthetik az alsóházat.

A capitóliumi események miatt közben az FBI őrizetbe vette Ryan Kelley michigani republikánus kormányzójelölt-aspiránst.

Kelley is ott volt tavaly január 6-án az ostromnál, és azt kiabálta – egy videofelvétel tanulsága szerint – hogy „Gyerünk, befelé, ez az, ez háború, bébi”. A politikust „korlátozott hozzáférésű épületben, vagy helyen folytatott rendbontó tevékenységgel” vádolta meg a január 6-i ügyekkel foglalkozó washingtoni bíróság. Kelley egyike a michigani republikánus jelöltségért folyó előválasztás 5 aspiránsának.

Kelleyt először fotók alapján azonosította az FBI, miután anonim feljelentést kapott. A politikus a képeken a Capitolium lépcsőjén áll. A vád szerint ő is az épületbe betörő tömegben volt és a mögötte állókat integetéssel buzdította arra, hogy jöjjenek az épületbe vezető lépcső felé. (Infostart)