h i r d e t é s

Új ingyenpénzes programot jelentettek be

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Új ingyenpénzes programot jelentettek be

2021. december 01. - 07:24

Mobiltelefonra ad pénzt az állam

A kép illusztráció! - Forrás: Unsplash

Megjelentek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által októberben bejelentett, célzott, nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási program részletei - olvasható az NMHH közleményében. A pályázati kiírást a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. (NFFKÜ) tette közzé. - írja a Portfolio

A támogatási programot kezdeményező NMHH a netrefel.hu oldalon is elérhetővé tette a lakosságnak szóló pályázati kiírás és útmutatót, amely pontos leírást ad arról, hogy kik, milyen feltételek mellett és milyen összegben jogosultak a támogatásra.

Ezen túl ismerteti a mobilkészülékcsere-támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentumokat (ilyenek például a személyazonosságot és lakcímet igazoló okmányok). A leírásból kiderül, hogy a támogatási program lehetőséget biztosít az idős, mozgásában korlátozott személyek vagy a kiskorúak számára, hogy képviselő útján vegyék igénybe a támogatást, és cseréljék le a készülékeket.

MOBILKÉSZÜLÉKENKÉNT BRUTTÓ 20 EZER FORINTOT, DE HA A MEGVÁSÁROLT ÚJ KÉSZÜLÉK KEVESEBBE KERÜL, MINT 20 EZER FORINT, AKKOR LEGFELJEBB AZ ÚJ KÉSZÜLÉK KERESKEDELMI ÁRÁT LEHET MEGKAPNI A PROGRAMBAN.

Olyan VoLTE technológiával rendelkező és 4G vagy 5G képes készüléket vásárolhatnak a pályázók, amelynek kiskereskedelmi ára legfeljebb 120 ezer forint. Egy természetes személy egy mobilkészüléket cserélhet le támogatással a programban.

Fontos tudnivaló, hogy az új készülék megvásárlása után a régi, korszerűtlen mobiltelefont a vásárlás helyén le kell adni, miután a tulajdonos letörölte a készüléken lévő, a használat során keletkezett személyes adatokat. A leadott készülékek szakszerű megsemmisítéséről a kereskedők gondoskodnak, így a korszerűtlen eszközök véglegesen kikerülnek a forgalomból.

Az NFFKÜ a lakosságnak szóló útmutató mellett a kereskedőknek szánt útmutatót is megjelentette, ami tartalmazza a forgalmazók számára a készülékcsere-programban való részvétel feltételeit a regisztrálási lehetőség megnyitása előtt.

A célzott, nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási programot azért indította el a hírközlési hatóság, mert a piaci várakozások és a szolgáltatók nyilatkozatai szerint 2022 és 2023 első féléve között sor kerül Magyarországon a 3G-technológia kivezetésére. Van olyan hazai szolgáltató, amely már csökkentette a 3G-szolgáltatást biztosító területek nagyságát. A mobilkészülékcsere-támogatási program megvalósításában az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, illetve a Nemzeti Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökséggel működik együtt az NMHH. Az elavult készülékek korszerű, 4G- vagy 5G-képes eszközökre való cseréje is kulcsfontosságú abban, hogy a társadalom egy igencsak széles rétege maradhasson a digitális világ része. (Portfolio)