h i r d e t é s

Új részletek derültek ki az Északi Áramlat felrobbantásáról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Új részletek derültek ki az Északi Áramlat felrobbantásáról

2022. november 03. - 07:09

Most már biztos, hogy valamilyen emberi behatásra történtek nagyerejű robbanások szeptemberben az Északi Áramlat gázvezetékeken. Az első vizsgálati eredmények nem nevezték meg az elkövetőt, Moszkva már nagyon sokadik vádját fogalmazza meg nyugati szereplőkkel szemben, az európai felek viszont az orosz érintettségre gyanakodnak.

Forrás: Daily Sabah

Az Oroszországból egészen Észak-Németországig érő Északi Áramlat-1 gázvezeték svájci székhelyű üzemeltetője szerdán közölte, hogy befejezte az első adatgyűjtést a svéd kizárólagos gazdasági övezetben lévő 1-es vezeték sérülésének helyszínén, és "technogén krátereket" talált. A technogenikusság jelen kontextusban arra utal, hogy valamilyen emberi beavatkozásra lehetett szükség a tengeri csövek felrobbanásához.

”A kárhelyszín vizsgálatának előzetes eredményei szerint 3-5 méter mélységű technogén krátereket találtak a tengerfenéken, egymástól mintegy 248 méter távolságra” - közölte a vállalat a Reuters szerint. Svédország és Dánia is megállapította, hogy az Északi Áramlat-1 és -2 négy szivárgását robbanás okozta, de nem közölték, hogy ki lehet a felelős. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szabotázscselekménynek nevezte a károkat.

„A csőnek a kráterek közötti szakasza megsemmisült, a csődarabok szétszóródásának sugara legalább 250 méter. A szakértők folytatják a felmérési adatok elemzését” – tette hozzá a Nord Stream AG.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton azt állította, hogy a brit haditengerészet személyzete felrobbantotta az Északi Áramlat gázvezetékeket, amely állítás London szerint hamis. Franciaország is cáfolja a Kreml állítását. Érdemes megjegyezni, hogy Moszkva korábban az Egyesült Államokat vádolta meg, míg a CIA napokkal a robbanás előtt figyelmeztette a szövetségeseket, hogy Oroszország szabotázsakcióra készülhet. (Napi.hu)