h i r d e t é s

Újabb magyar ügyekben vizsgálódik az Európai Bizottság

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Újabb magyar ügyekben vizsgálódik az Európai Bizottság

2023. április 17. - 15:25

Az Európai Bizottság Belső Piaci Főigazgatósága az autópálya- és hulladékkoncesszió mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bútorvásárlásait is vizsgálja. Mind a három ügyben a Transparency International tett bejelentést.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Az Európai Bizottság egy panasz alapján eljárást kezdeményezett a magyar kormány sztrádakoncessziós eljárása miatt. A Szabad Európa információi szerint a Transparency International Magyarország (TI) korrupcióellenes civil szervezet bejelentése ért révbe, amely szerint a koncesszió valójában egy közbeszerzés volt. A Portfolio pedig úgy értesült, hogy egy versenypiaci bejelentés is érkezett Brüsszelbe, amely szerint versenypiaci aggályok is lehetnek az eljárással.

Most a portál további két másik esetet is említ, amelyeknél az Európai Bizottság előzetes értékelésbe kezdett, amely azzal járhat, hogy újabb eljárásokat indíthat Brüsszel.

A TI által egyik ügy, hogy az MNB a Budavári Palotába közbeszerzési eljárás nélkül vásárolt bútorokat. A jegybank azzal érvelt, hogy a felújítást koordináló MNB-Ingatlan Kft. nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá, mert a Közbeszerzési Döntőbizottság ezt állapította meg a jogelődről. A TI viszont azt állította, hogy az MNB-Ingatlan Kft. a nemzeti képzőművészeti örökség védelmét szolgáló műtárgyak beszerzésével részben közérdekű tevékenységet folytatva ajánlatkérőként kellett volna eljárnia, és a bútorbeszerzés során a közbeszerzési szabályokat szabálytalanul megkerülte.

A jegybank egyébként a Raw Development nevű céget bízta meg a bútorbeszerzéssel, amely 2,4 milliárd forintért vállalta a feladat teljesítését, a vásárolt eszközök a Matolcsy Ádám érdekeltségébe tartozó Balaton Bútortól érkeztek.

A bizottság vizsgálhatja a Molnak a magyar kormány által 35 évre átadott hulladékgazdálkodási koncessziót is, valamint a monopolhelyzet kialakításának jogszerűségét. A Bizottság itt azt vizsgálja, hogy mennyire indokolt egy egész piacot ilyen hosszú időre, 35 évre lezárni a szabad verseny elől.

Korábban ugyanis a Mol által alapított koncessziós társaság előtt az iparban keletkező hulladékot egymással versengő vállalkozások szállították el, gondoskodtak az újrahasznosításról, amelyért még ők fizettek a termelő cégeknek. A fém, papír, és műanyag esetében a hulladéknak értéke van, a megfelelő kezelést követően alapanyagként kerül vissza a piacra. (Portfolio)