h i r d e t é s

Ujhelyi István: "Óriási hibának tartom a magyar szavazók lenézését"

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Ujhelyi István: "Óriási hibának tartom a magyar szavazók lenézését"

2022. április 09. - 09:26

"Vidéki gyerek vagyok, ismerem ezt a világot, a Fidesz ezerszer jobban érti a választók érzéseit, mint az ellenzék " – mondja az MSZP politikusa, aki országjárásra indul, hogy megértse a jobboldali szavazókat. A szocialista EP-képviselőt a választási eredményről kérdezte a mandiner.hu.

Ujhelyi István - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A vasárnapi nyilatkozatai alapján úgy tűnt, nem erre számított. Meglepte a választási eredmény?

Kincstári optimizmus is van az emberben a kampány idején, ilyenkor visz előre minket a lelkesedés. De az első politikus voltam az eredményvárón, aki a Fidesz győzelmét követően azt mondta: „Hát, akkor egy erős ellenzékként kell, hogy folytassuk!”.

Mi az oka a Fidesz-KDNP újabb kétharmados győzelmének, ami látszólag még a jobboldali szavazókat is meglepte?

Unalmas lenne, ha most felsorolnám, mennyire lejtett a pálya, ezt mindenki gondolja hozzá a mondandómhoz. Tény ugyanakkor, és ezt önkritikusabban be kell látnunk, hogy

a Fidesz ezerszer jobban kutatja, érti a választói viselkedést, és reagál az emberek érzéseire. Ezt nevezhetjük profizmusnak is.

De fontos szerepe van ebben az elmúlt évtizedben végrehajtott építkezés, amelynek eredményeként a legkisebb településen is ott van a Fidesz egy csápja. Az ellenzék pedig ismét beragadt a saját buborékjába. Háziversenyt folytattunk, hogy kinek van több lájkja az összefogáson belül! Én többször kísérletet tettem arra, hogy kitörjek ebből. Nem véletlenül mentem el örömmel interjút adni a Mandinernek, és jártam rengeteg pár ezer fős településen, de mégsem sikerült. Utólag azt mondom, hogy a Fidesz győzelme adott volt. A kormánypárti és ellenzéki arcokon egyaránt látható meglepődés szerintem a kétharmados győzelemnek szólt.

Ez pedig az utolsó hetekben folytatott fideszes kampány eredménye, amely önmagukat békepártiként, az ellenzéket pedig a háború támogatójaként állította be. Elképesztően aljas és hazug, de el kell ismerni, hogy zseniálisan eltalált és profin kivitelezett propaganda volt ez, amire a mi kampánystábunk nem tudott válaszolni. Vissza lehet nézni, két héttel a választások előtt minden szereplésemet azzal kezdtem, hogy „nem küldhetünk katonákat”. Huszonkét éves fiam van, eszem ágában sincs az orosz tankok alá lökni. Valószínűleg az egész ellenzéknek ezt kellett volna kiemelnie, hogy ezt ellensúlyozzuk.

Több ellenzéki politikus azonnal a miniszterelnök-jelöltjüket, Márki-Zay Pétert tette felelőssé a vereségért. Egyetért velük?

A Fidesz bázisát a volt jobbikosoktól egésze a volt szoci szavazókig tartó óriási tábor alkotja, amelyet a propagandagépezetnek köszönhetően az Orbán Viktor kormányzóképességébe, tévedhetetlenségébe vetett hit tart össze. A másik oldalon nincs egy tábor. A másik oldalon rengeteg zászló van, sok zászlótartóval, és ennek a közösségnek nem tudott kialakulni egy vezetője, pedig

MZP óriási terepmunkát végzett. Hibának tartom az ő nyakába varrni a vereséget.

Inkább nézzünk mindannyian magunkba. Ezért a kampány végén nem álltam le, hanem egy elkezdtem egy rendhagyó sorozatot: megyek, járom az országot és Miskolctól Székesfehérvárig mindenhol kiülök egy kempingszékkel egy központi térre, és beszélgetek az emberekkel. Jobboldali, fideszes szavazókkal éppúgy, mint ellenzékiekkel. Arról, hogy hogyan tovább.

Azt mondta, a másik oldalon nincs egy közös tábor. Nem lehet, hogy ez volt a vereségük oka?

Mi soha nem leszünk egy olyan nagy tömb, mint amit Orbán épített a sok kisebb pártot – a kisgazdáktól a KDNP-n keresztül az MDF-ig – és a polgári köröket maga alá gyűrve. Ezt a tömböt egyedül Orbán Viktor tartja össze, nélküle szétesik. A mi oldalunkon nem hiszem, hogy lenne értelme várni egy „messiásra”, aki ezt az egész tábort eggyé kovácsolja. Nem, nekünk egy normális koalíciós ellenzéki többpártrendszerben kell együttműködni.

Az MSZP, amely egykor a Fidesz ellenfele volt, óriási szavazótáborral és szervezeti háttérrel rendelkezett mára egy kispárttá zsugorodott. Mi lesz a pártjával?

Újjá kell építeni a pártot. A kapcsolatrendszerét, a megjelenését a szervezeteit. De ez az egész ellenzéki oldalra igaz, mert az ellenzéki oldalnak együtt kell gondolkodnia a jövőjéről.

Az ellenzéki együttműködést nem szabad kidobni, mert a választási vereség ellenére ez nem teljes kudarc!

Szinte nulláról elkezdődött egy építkezés, egy csomó olyan cölöpöt levertünk, amelyekre most lehet tovább építkezni. Folytatni kell az ellenzéki együttműködést.

A szocialisták elmúlt években látott pályáját tekintve a megszerzett kilenc mandátum azért nem olyan rossz eredmény. Egyetért?

Ennek azért van egy komoly háttere. Szerintem a szervezeti háttér, az aktivistahálózat, az infrastruktúra szempontjából és energiáiból az MSZP tette a legtöbbet az ellenzéki kampányba. Ezért nincs is olyan ellenzéki megszólaló, aki ránk mutogatna.

Elképesztő munkát végeztek az aktivistáink, nagyon köszönöm nekik!

Ennek az eredménye az, hogy az ellenzék méretéhez képest ez egy komoly, tisztességes frakció, tehát lesz esélyünk megmutatni magunkat.

Az ellenzéki oldalon, főleg az úgynevezett értelmiségi holdudvarban elkezdődött a szokásos mantra, a választók hibáztatása, lehülyézése. Mit szól ehhez?

Én is vidéki gyerek vagyok, Biharban, Berettyóújfalun születtem. Édesapám világ életében falusi háziorvos volt, én tudom, hogy mit jelent a letisztult vidék, a habitusom képtelen elfogadni ezt az elitista elgondolást. A kormány persze visszaél a legelesettebb rétegek helyzetével, de a magyar vidéket nem csak ők jelentik, ennél sokkal összetettebb.

Óriási hibának tartom a magyar emberek lebecsülését, lenézését, vagy bármilyen jelzővel való címkézését.

A választókat meg kell érteni. Azt üzenem azoknak, akik szerint a szavazók tudatlanok, hogy jöjjenek, járják be velem az országot! Azért indulok országjárásra, hogy megértsem, miért szavaztak az emberek arra a politikára, amelyik őszinte véleményem szerint nem jó út Magyarország számára. Meg kell értenünk a Fidesz-szavazókat is, és jó lenne, ha végre kialakulna egy magyar nemzeti minimum, amit mind el tudunk fogadni a másikban. Például az, hogy mindenki hisz abban, hogy a hazájának jót akar tenni. (mandiner.hu)