h i r d e t é s

Ujhelyi szerint kormáynfőt kellene cserélnie a Fidesznek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ujhelyi szerint kormáynfőt kellene cserélnie a Fidesznek

2022. december 01. - 06:43

Történelmi jelentőségűnek nevezte az Európai Bizottság döntését az uniós pénzekkel kapcsolatban brüsszeli online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István EP-képviselő.

Ujhelyi István - Forrás: Ezalányeg.hu

Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság a jogállamisághoz kapcsolódó feltételelekkel jóváhagyta a magyar helyreállítási tervet, ugyanakkor egyúttal javaslatot tett 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás befagyasztására.

A szociáldemokrata politikus közleménye szerint Orbán Viktornak és kormányának immár hivatalosan is papírja van arról, hogy „bűnöztek", sarokba hajították a demokráciát és az európai értékek minden szabályát, valamint, hogy visszaéltek az uniós forrásokkal az elmúlt tizenkét évben.

Hozzátette: Orbán Viktor egyértelműen tehertétellé vált a magyarok számára, hiszen ő akadályozza továbbra is a megállapodást és a források mielőbbi lehívhatóságát.

Rámutatott, hogy a Fidesz-kormány miniszterei ugyan megegyezésre törekvő javaslatokat tettek Brüsszelben, később azonban a kormánypárti többség otthon felvizezte azokat és tévesen azt hitték, hogy közben tovább folytathatják az eleddig sikeres „útonálló-zsaroló politikájukat".

Az Esély Közösség alapítója úgy látja: ideje eldöntenie a Fidesznek is, hogy Orbán Viktorral vagy nélküle folytatják.

Nem vagyok naiv, tudom, hogy ez a rendszer a miniszterelnök személyére épül, mégis, bármelyik más demokráciában egy ilyen döntés után a kormányfőt távozásra bírják

– fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: adni kell egy esélyt annak, hogy a kormánypártban felismerik a helyzet komolyságát és hogy az európai közösségben piros lapot mutattak fel a magyar miniszterelnöknek.

Az S&D-frakció képviselője szerint a magyar emberek érdeke és az európai szabályok győztek az orbáni rendszer felett.

Pozitívumként emelte ki Ujhelyi, hogy a helyreállítási alaphoz kapcsolódó nemzeti tervről sikerült megállapodni.

A mai döntés azonban itt sem azt jelenti, hogy meg is kapjuk a pénzt, egyelőre pusztán annyit, hogy nem veszítjük el

– nyilatkozta az EP-képviselő, hangsúlyozva, hogy az uniós forrásokat csak abban az esetben kapjuk meg, ha a magyar kormány teljesíti az Európai Bizottság szigorú feltételeit, vagyis a pénzek érkezése kizárólag Orbán Viktor és kormányának felelőssége.

Ujhelyi szerint, ha a Fidesz nem hajtja végre az elvárt intézkedéseket, akkor egyértelműen és végletesen kisodródunk az Európai Unióból. (mfor.hu)