h i r d e t é s

Újpesten nagy a tétje az időközinek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Újpesten nagy a tétje az időközinek

2022. szeptember 25. - 07:44

Miskolcon egy DK-s politikus helyéért folyik majd a verseny, a főváros IV. kerületében pedig a korábbi LMP-s alpolgármester képviselői posztjáért. Mindkét baloldali politikus listán került a parlamentbe.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Veres Nándor

Folytatódnak az időközi önkormányzati választások – derül ki a Magyar Nemzet összeállításából.

Miskolcon a 3. számú egyéni választókerületnek kell új képviselőt választani, mert a 2019-ben itt győző DK-s Hegedűs Andrea listán a parlamentbe jutott. Sebe-Gazdig Judit az öt baloldali párt támogatásával indul (a Jobbik jelenleg nem tud jelöltet állítani semmilyen választáson). Kormánypárti kihívója, Barta Gábor viszont visszahódítaná a korábban elveszített választókerületet. Harmadikként a Munkáspárt–Iszomm jelöltje, Fülöp József Istvánné is ott lesz a szavazólapokon.

Budapest IV. kerületében a korábbi LMP-s alpolgármester, Kanász-Nagy Máté helyéért fognak küzdeni a jelöltek. Újpesten 2019-ben a baloldal nyert az önkormányzati választásokon, minden egyéni önkormányzati helyet elhoztak az összefogás jelöltjei. A nyár elején a 2. számú választókerületben már tartottak egy időközit, ezen a választáson a baloldal meg is tudta tartani pozícióját.

A 12. választókerületben az LMP egykori társelnöke, Kanász-Nagy Máté nyert 2019-ben, aki miután a közös listáról bejutott a parlamentbe, lemondott kerületi pozíciójáról. A Fidesz most is, csakúgy mint három éve, Jókay Attilát indítja. A Jobbik itt sem lesz ott a szavazólapon, a másik öt baloldali párt jelöltje Maholányi Zsolt lesz. Mellettük még indul a Mi Hazánk jelöltje, Márkus Krisztián Zsolt és a Munkáspárt–Iszomm-jelölt Fehérvári Zsolt István.

Ha a Fidesz itt is képes lesz fordítani az álláson, ez lehet a kilencedik fővárosi önkormányzati képviselői hely, amelyet visszahódít a baloldaltól ebben az évben.

A további vasárnapi időközi választások:

  • A Hajdú-Bihar megyei Derecskén feloszlatta magát a nyolcfős képviselő-testület, ezért kellett új választást kiírni. A kisvárosban a polgármesteri székért öten, a képviselői helyekre 25-en pályáznak.
  • A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Zagyvarékason lemondás miatt választanak új polgármestert, de csak egy jelölt indul a tisztségért.
  • A Vas megyei Szarvaskenden három egyéni listás képviselői helyre hárman jelöltették magukat.
  • A Békés megyei Örménykúton is lemondás miatt kell új településvezetőt választani, itt négy független jelölt is indul az időközin.
  • A Zala megyei Nemesnépen egy korábbi időközi polgármester-választáson szavazategyenlőség alakult ki a két független jelölt között, így újra összecsapnak vasárnap.
  • A Somogy megyei Kisasszondon polgármestert és négy képviselőt is választanak, a tisztségekért összesen 12 független jelölt száll versenybe.

(Infostart)