h i r d e t é s

Újra Európa bajnok a magyar infláció

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Újra Európa bajnok a magyar infláció

2022. december 08. - 11:27

Ugyan az Eurostat még nem közölte minden ország novemberi harmonizált fogyasztói árindexét (HICP), viszont a 23,1 százalékos magyar adat biztosan a legmagasabb lett a kontinensen. 

A balti országokban mértek még 20 százalék feletti inflációt, de ott már csökkenő pályán van a dinamika, miközben nálunk még emelkedik.

A magyar infláció az októberi 21,1%-ról 22,5%-ra emelkedett, ami meghaladta az előzetes várakozásokat, hiszen az elemzők 22 százalékot vártak. A harmonizált árindex (HICP) ennél is magasabb, 23,1% volt, ami azért fontos, mert az Eurostat ezt veszi alapul a tagállamokban.

Már októberben látszott, hogy a magyar infláció Európa csúcsát ostromolja, ráadásul nálunk tovább emelkedett a dinamika, miközben a sokáig vezető balti országokban már csökkenőben volt az ütem. Novemberre egyelőre nem jelent meg az összes tagállam adata, az Eurostat majd csak jövő pénteken közli az átfogó adatokat, azonban már most látszik, hogy a magyar áremelkedést senki sem fogja tudni legyőzni.

Egyedül a balti országok lehetnének veszélyesek ránk, azonban náluk 21,4-21,7 százalék volt a novemberi adat. Magyarországon decemberben még biztosan jön egy komolyabb ugrás az üzemanyagok árstopjának eltörlése miatt, vagyis VALÓSZÍNŰLEG HÓNAPOKIG A MAGYAR INFLÁCIÓ LEHET EURÓPA LEGMAGASABBJA. (Portfolio)