h i r d e t é s

Vannak-e VIP-betegek a magyar egészségügyben?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Vannak-e VIP-betegek a magyar egészségügyben?

2023. május 18. - 17:50

Vannak VIP betegek a magyar egészségügyben. Például politikusok, a nemzet színészei, a nemzet sportolói. Ők kiemelt ellátást kapnak. 

A kép illusztráció! - Forrás: Freepik

A VIP betegek körét kormányrendelet szabályozza - mondta az ATV Híradónak Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. 

Azt ugyanakkor sem ő, sem a DK árnyékminisztere nem érti, hogy a mentők adatlapján miért kell feltüntetni a VIP-beteg jelölést.

Ami az emberben elsőként felmerül, hogyha tényleg az egész ország kedvenc színésze, és egy híres ember, hát miért nem azonnal küldik a mentőt? de erre pedig sajnos vagy hála Istennek nyilván nézőpont kérdése az a válasz, hogy nem szabad, hogy ez számítson a mentőellátásban.

Minderről egy hete beszélt Győrfi Pál a Rádió 1 műsorában. Néhány nappal ezelőtt viszont Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő egy olyan mentőszolgálati adatlapot mutatott be közösségi oldalán, amelyen van egy VIP-beteg rubrika is.

Ennek magyarázatául a mentőszolgálat azt írta, hogy a "VIP” adat kizárólag a feladat elvégzése után szükséges dokumentációs, jelentési kötelezettséget szolgálja, és ha az ellátás utáni adminisztrációnál a beteg jelzi, hogy "EÜ VIP kártyával” rendelkezik, azt jelölik.

Nincs az életmentésben VIP, soha nem szabad számítania annak, hogy ki igazgató, ki segédmunkás, ki hajléktalan, ki gazdag ember, amíg ez így van, addig vállalom én ezt a munkát őszintén mondom neked. hogyha ezen változás lesz, akkor köszönöm szépen nekem ez itt elég is volt

Győrfi Pál ezt már a Konkrétan Rónai Egonnal című műsorban mondta. Ugyanakkor van egy kormányrendelet, amely szerint vannak VIP besorolásba tartozó személyek: a miniszter, a politikai igazgató, az államtitkár, a közigazgatási államtitkár, helyettes államtitkár, a nemzet színészei, és nemzet sportolói, valamint ez utóbbi kettő esetén a hozzátartozók.

Vannak ilyen magasabb rendű állampolgárok Magyarországon, az átlag állampolgároknál, és valószínűleg erre vonatkozik a mentőszolgálatnál is ez a VIP megjelölés, de nem nagyon értem, hogy erre mi szükség van egy ilyen dokumentációban

– mondta Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő.

"Ők rendelkeznek egy olyan kártyával, amivel azonosítják az ő számára jogosult szolgáltatásokat, és a lehetőségekhez képest a leggyorsabb és legmagasabb szintű ellátást kapja” – ezt már Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi árnyékminisztere mondja. Komáromi Zoltán szerint ezek pontosan szabályozott kérdések, a problémát nem is itt látja. 

Az a baj, hogy a mentőszolgálat vezetői, illetve szóvivője letagadta, hogy van ilyen, és én, amit nagyon furcsának tartok, hogy egy 9 és fél millió ember ellátására szakosodott országos szervnél, ez a 180, vagy legyen 200, vagy 250 ember egy olyan súlyt jelent, hogy ennek rubrikája van az elektronikus adatlapon

– tette hozzá a DK árnyékminisztere. (atv.hu)