h i r d e t é s

Varga Mihály bejelentette, hogy mekkora nyugdíjemelés várható

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Varga Mihály bejelentette, hogy mekkora nyugdíjemelés várható

2022. november 29. - 17:55

A pénzügyminiszter egy Facebook-posztban közölte, hogy a Gazdasági Kabinet nyugdíjemelésről tárgyalt, amire januártól kerülhet sor.

Varga Mihály pénzügyminiszter - Forrás: Varga Mihály Facebook oldala

Varga Mihály négy pontban foglalta össze közlendőjét:

  • nyugdíjemelésről tárgyalt a Gazdasági Kabinet;
  • novemberben nyugdíjprémiumot és nyugdíj-kiegészítést fizettek;
  • januártól újabb nyugdíjemelés várható;
  • februárban érkezik a 13. havi nyugdíj.

Tállai András november elején beszélt arról az MTI-nek, hogy „a háború és a brüsszeli szankciók miatt” egész Európában erősen emelkedik az infláció, de a kormány a nyugdíjak vásárlóértének megőrzése érdekében e magas, szankciós infláció közepette is vállalja az inflációkövető nyugdíjemelést.

A Pénzügyminisztérium (PM) parlamenti államtitkár kiemelte, hogy januárban is újabb nyugdíjemelés várható, aminek mértékéről decemberben dönt a kormány.

Portfolio szerint az ma már eldöntött tény, hogy a 2023-ra vonatkozó éves inflációs prognózis, és az arra épülő nyugdíjemelés mára érvényét veszítette, és a kormány az 5,2%-ra tervezett emelés felülvizsgálatára készül. Konkrét számokat egyelőre nem árultak el, de ha a legutóbbi elemzői előrejelzéseket vesszük alapul, akkor nem kizárt, hogy jövőre 14-17%-os nyugdíjemelést hajt végre a kormány az infláció kompenzálására. (Startlap)