h i r d e t é s

Vége a hűvös májusi időnek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Vége a hűvös májusi időnek

2023. május 19. - 05:46

Pénteken már egyre több napsütésben bízhatunk, a hőmérséklet is emelkedni kezd a hétvégére pedig igazi kora nyárias idő köszönt be!

CIVILHETES olvasói fotó

Az ország nagy részén már több órára kisüt a nap, nyugaton, északnyugaton lehetnek még tartósabban felhős tájak. Átmenetileg kisebb eső, zápor, esetleg zivatar csak elszórtan alakulhat ki. Csak helyenként élénkülhet meg az északi-északkeleti szél. Hajnalban lehetnek párás, ködös körzetek.
Reggel általában 5 és 12, délután 18 és 27 fok között alakulhat a hőmérséklet, keleten mérhetjük a magasabb, nyugaton az alacsonyabb maximumokat.

Melegrekord: 34,5 fok Kistelek, 1996

Hidegrekord:
-1,2 fok Zabar, 2002

Szombaton sok napsütésre számíthatunk, az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből csak néhol alakulhat ki futó zápor, esetleg zivatar. A keleties szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. Kora nyári időre van kilátás, 24 és 29 fok közé melegedhet a levegő a délutáni órákra.

Vasárnap is sokat fog sütni a nap, de elszórtan ezen a napon is kialakulhat átmeneti jelleggel futó zápor, esetleg zivatar. Többfelé élénk lesz a keleti-északkeleti szél. A csúcsértékek ezen a napon is 24 és 29 fok között alakulhatnak.

Orvosmeteorológia

Időjárási front nem lesz felettünk, de a melegedés hatására a fokozottan érzékenyek körében melegfronti tünetek előfordulhatnak.
Emiatt migrén, dekoncentráltság, tompaság, fáradékonyság is jelentkezhet, valamint felerősödhetnek a gyulladásos tünetek.
Nehéz nap vár a keringési rendszer betegségeivel élők számára, így ők napközben lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.
A naposabb tájakon élők hangulata, közérzete javul, kellemes lesz a hő- és komfortérzet.
10 és 16 óra között a naposabb tájakon az UV-sugárzás eléri az erős fokozatot, ezért ajánlott gondoskodni a szabadban bőrünk megfelelő védelméről.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.