h i r d e t é s

Verik a gyerekeket a kalocsai gyermekotthonban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Verik a gyerekeket a kalocsai gyermekotthonban

2016. március 01. - 07:44
0 komment

Kulccsomóval ütötték egy gyerek kezét, egy másikat pedig felpofoztak, miután megszökött - ilyen eseteket derített fel az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Kalocsán - írj az Origo.

Forrás: koronaradio.hu

A jelentés szerint alig akar valaki dolgozni a gyermekotthonban.

Nem tartja bántalmazásnak a kulccsomóval verést a kalocsai gyermekotthon egyik lakója. Egy másik gyermek szerint az sem bántalmazás, ha a nevelő őt felpofozza: ha megszökik az intézetből, de visszaviszik, akkor a pofonok csak "figyelmeztető szándékú nevelési eszköznek" minősülnek szerinte.

Valaki szólt, hogy baj van

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala vizsgálódott az intézményben, a gyerekek nekik beszéltek a bántalmazásokról. Székely László ombudsman jelentése szerint visszatérő probléma, hogy a speciális otthonban élő gyermekek vagy fel sem ismerik, hogy bántalmazás érte őket, vagy azt enyhén ítélik meg.

A vizsgálat egy bejelentés miatt indult el. Valaki arról értesítette a hivatalt, hogy a kalocsai speciális gyermekotthonban a nevelők, a gyermekfelügyelők rendszeresen bántalmazzák a gondozott gyermekeket:

felpofozzák, kulcscsomóval és ököllel ütlegelik, rugdossák őket.

Az ombudsman a gyermekotthon működésének teljes körű vizsgálatára kérte fel a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatóját.

A gyermekotthonban mindkét megkeresett szerv külön helyszíni vizsgálatot tartott. A gyerekek ekkor számoltak be a bántalmazásokról.

Nem csak a büntetést, hanem a jutalmazást is kegyetlenül oldották meg az intézményben:

aki jól viselkedett, cigarettát kapott.

Az alapvető jogok biztosa szerint ez elfogadhatatlan, a gyermekek jogait súlyosan sérti. Az intézet fenntartója elrendelte, hogy a cigiosztást állítsák le. A vizsgálatot kezdeményező biztos  javasolta azt is, hogy az intézményben mutassanak be a gyermekek életkorának megfelelő filmeket a dohányzás ártalmairól, és kérjék olyan szakember segítségét, aki a gyermekek leszoktatását megfelelő módszerekkel segítheti.

Nem látogatják őket

Az intézetet kerülik a felnőttek is: senki sem akar ott dolgozni. Aki mégis elvállal valamilyen állást a kalocsai gyermekotthonban, sokszor nem elég képzett, nem elég tapasztalt. "A szakdolgozók pedig megfelelő kompetenciák hiányában nem mindig képesek helyes pedagógiai választ adni a gyermekek indulatos viselkedésére." Szó szerint ez áll a jelentésben.

Több gyermek arról is beszélt, hogy ritkán találkozik a gyámjával.

A gondozással megbízott felnőttek rendszertelenül látogatják őket, a kapcsolattartás kiszámíthatatlan. Az ombudsman szerint ez a gondozott gyermekek jogainak sérelmét okozza. A biztos felkérte a minisztert, hogy országos szinten mérje fel, hogy a gyámok eleget tudnak-e tenni a gyermekekkel való találkozás kötelezettségének.

Az ombudsman már korábban is jelezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy baj van: ha nem töltenek be bizonyos állásokat, vagy éppen hozzá nem értőket vesznek fel, sérülnek a gyerekek jogai. A szaktárca egy korábbi ombudsmani ajánlásra már válaszolt. Akkor azt írták, hogy "várhatóan 2016 első felében módosítják a jogszabályt", és előírják majd, hogy a speciális szükségletű gyermekeket gondozó intézmények szakdolgozói meghatározott időn belül kötelesek lesznek elvégezni egy felkészítő tanfolyamot.

A minisztérium szerint a módosított jogszabály legkorábban 2017. január 1-jén léphet hatályba.

 

origo.hu