h i r d e t é s

Veszélyesen magas sugárzást mértek a Csernobil környéki növényekben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Veszélyesen magas sugárzást mértek a Csernobil környéki növényekben

2020. december 20. - 10:15

Sok mintában a határértéket is meghaladta a sugárzó izotópok szintje.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Egy friss tanulmány alapján még mindig kimutatható az 1986-os baleset sugárzása a Csernobil környékén termesztett növényekben – írja a Live Science. A kutatók a térség búzájából, rozsából, zabjából és árpájából gyűjtöttek be mintákat, és két radioaktív izotóp, a cézium-137 és a stroncium-90 esetében is határérték feletti szinteket észleltek.

David Santillo, az Exeteri Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint eredményeik folyamatos szennyezésre és emberi kitettségre utalnak.

Mint mondta, a problémát fokozza a hivatalos rutinellenőrzések hiánya.

Santillo és kollégái 116 olyan mintát elemeztek, melyeket 2011 és 2019 között gyűjtöttek be az erőműtől mintegy 50 kilométerre délre, a lezárt zónán kívül. Az adatok alapján a stroncium-90 a gabonák 48 százalékában veszélyes koncentrációt ért el. A szakértők 2015 és 2019 között elhozott famintákat is vizsgált, az izotóp szintje ezekben is meghaladta a biztonságos határt.

A kutatók úgy gondolják, hogy a fában fennmaradó sugárzás szennyezheti a régióban termesztett növényeket. A térség háztartásainak kemencéiből begyűjtött hamuban a részecske szintje esetenként a határérték 25-szerese volt. Mivel a helyiek a hamut gyakran használják fel a talaj táplálására, a veszélyes anyagok képesek visszakerülni a földbe. A csapat szerint a módszer elhagyásával biztonságosan is termeszthetnének növényeket a környéken, éppen ezért Santillóék arra kérik az ukrán kormányt, hogy felügyeljék jobban a régiót. (24.hu)