h i r d e t é s

Videókon látható, ahogy szétverik az indiai iPhone-gyárat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Videókon látható, ahogy szétverik az indiai iPhone-gyárat

2020. december 15. - 06:21

A munkavállalók a bérek kifizetésének elmaradása miatt kezdtek lázadásba, majd erőszakos tombolás közepette szétverték a gyárat, eddig 132 embert tartóztattak le a helyi rendőrök.

A szétvert üzem - Forrás: SG Talk

A dél-indiai gyárban szombaton kezdődtek a zavargások, az indiai IT-központ, Bangalore külterületén, a Wistron Infocomm Manufacturing üzemében. A lázadásról készült felvételeken is látszik, hogy a dolgozók vasrudakkal törtek össze üveglapokat, illetve borítottak fel autókat.

A gyár kameráit megsemmisítették, a ventilátorokat és lámpákat szétzúzták, egy autót pedig felgyújtottak a lázadó munkások. A helyi média arról számolt be, hogy a dolgozók már negyedik hónapja nem kaptak fizetést, továbbá túlmunkára kényszerítették őket.

A helyzetet jelenleg vizsgálják, a helyi rendőrség azonban annyit elmondott, személyi sérülés nem történt a lázadások közepette. Az indiai kormány támogatását fejezte ki a helyzettel kapcsolatban, úgy nyilatkoztak, biztosítani fogják, hogy minden munkavállalói jog védve legyen a gyárban – írja a France 24.

A tajvani Wistron úgy nyilatkozott az ügyben, a sajnálatos eseményt külsős személyek okozták, kiknek szándéka egyelőre ismeretlen, továbbá biztosította a sajtót arról, hogy minden országban betartják a munkaügyi előírásokat, illetve az ehhez kapcsolódó szabályokat.

A Wistron nyilatkozatával ellentétben egy helyi szakszervezeti vezető azt állítja, a dolgozók brutális kizsákmányolása folyik a gyárban, meglátása szerint az indiai kormány szemet hunyt a vállalat munkavállalói jogokat érintő jogsértései felett. (liner.hu)