h i r d e t é s

Visszatér a kötelező maszkviselés

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Visszatér a kötelező maszkviselés

2022. július 09. - 05:42

Emelkednek az esetszámok, egyre többen térnek vissza az épphogy feloldott szabályozáshoz.

Nemrég Olaszország is szigorított, szerdán pedig arról érkezett hír, hogy Nizzában ismét kötelező a száj és az orr eltakarása a tömegközlekedési járműveken, miután Franciaországban negyedik hete emelkednek a napi esetszámok.

Országos szinten egyelőre nem hoztak korlátozásokat, csak ajánlásokat fogalmaztak meg a zárt térben történő maszkviselésről. “A hetedik hullám emelkedőben van, és a múlt héten naponta átlagosan 120 ezer új esetet regisztráltunk, kedden pedig a napi esetszám valamivel meghaladta a 200 ezret” – mondta Francois Braun egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy “az egyre gyorsabban terjedő vírussal szemben meg kell védenünk a lakosságot, és ügyelnünk kell a kiújulásnak az egészségügyi rendszerre gyakorolt hatásaira.”

Francois Braun, aki kinevezése előtt sürgősségi orvosként dolgozott, elmondta: "a napi esetszámok mellett a kórházba kerülők száma is emelkedik, és az intenzív osztályokon is több az ellátott, de ott lassabb az emelkedés. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a jelenlegi járványhullámot nem lehet összehasonlítani az előzőekkel, és a járványügyi mutatók “jóval alatta maradnak az előző, januári tetőzésnek”.

Ciprusra is maszkkal készüljünk

Cipruson viszont július 8-tól az egész országra és a 12 év felettiekre vonatkozóan vezetik be újra a kötelező maszkviselést a nyilvános beltéri helyeken.

Evéshez-iváshoz természetesen le lehet venni az eszközt, és nem kell viselniük a pékeknek és szakácsoknak sem sütés-főzés közben, emellett sportolásnál is mentesülnek az emberek a maszkviselés alól, valamint akkor is, ha egészségi állapotuk miatt nem hordhatják azt.

Mint írták, a fertőzések számának növekedése az omikron BA.4 és BA.5 alvariánsainak köszönhető, a június 25-től július 5-ig terjedő időszakban 147 623 tesztből 19 503 lett pozitív vagyis 13 százalék.

Spanyolország még csak ajánlja

Spanyolországban szintén ajánlják a maszkviselést a nyilvános beltéri helyiségekben, miután a fertőzések és a kórházi kezelések száma február óta nem volt olyan magas, mint az elmúlt néhány héten. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Spanyolországban 136 364 új fertőzöttet találtak az elmúlt hét napban. (MTI) / Schengen Visa InfoSchengen Visa Info / Roadster