h i r d e t é s

Vlagyimir Putyin ellen, háborús bűnök miatt elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Vlagyimir Putyin ellen, háborús bűnök miatt elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság

2023. március 17. - 17:24

Ő a felelős azért, hogy gyerekeket hurcoltak el Ukrajnából.

Forrás: wikipedia

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

Az ICC vizsgálóbírói szerint az orosz elnök háborús bűnökért felelős, beleértve, hogy gyerekek ezreit hurcolták el Ukrajnából Oroszországba a megszállás kezdete óta. Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Maria Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsman ellen is.

A háborús bűncselekményeket 2022. február 24. a Vlagyimir Putyin parancsára elindított háború kitörése óta követték el Ukrajnában. 

Karim Khan, az ICC vezető ügyésze egy éve indított vizsgálatot Ukrajnában elkövetett háborús bűncselkemények ügyében. Ennek fókuszában a gyerekek elleni atrocitások és a polgári infrastruktúra elleni orosz támadások állnak. A Kreml tagadja, hogy egységei háborús bűnöket követtek volna el Ukrajnában, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő most pedig jelezte, értelmetlennek tartja a nemzetközi elfogatóparancsot is.

Az ICC nem rendelkezik saját rendőri erővel, ezért Piotr Hofmanski testületi elnök hangsúlyozta is, hogy a nemzetközi közösségen múlik, foganatosítja-e az elfogatóparancsot vagy sem. Oroszország nem tagja az ICC-nek – senkit nem is ad ki –, ahogyan egyébként Ukrajna sem, csak a Volodimir Zelenszkij elnök fémjelezte kijevi vezetés biztosított neki fennhatóságot a Karim Khan vezette vizsgálat idejére. Az ICC vezető ügyésze eddig négy alkalommal járt Ukrajnában.

Február végi ENSZ-becslések szerint a harcoknak eddig legkevesebb 8006 civil halálos áldozata és 13 286 sebesültje volt Ukrajnában.

A Vlagyimir Putyin ellen kiadott elfogatóparancs az első, amellyel az ügyben az ICC előáll. Andrij Jermak ukrán elnöki kabinetfőnök sietve tweetelt is egyet, hogy ez csak a kezdet. (Népszava)