h i r d e t é s

Völner-ügy: Niedermüller Péter vezetheti a fővárosi vizsgálóbizottságot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Völner-ügy: Niedermüller Péter vezetheti a fővárosi vizsgálóbizottságot

2022. január 23. - 06:22

A piaci ár alatt szerezhetett meg több belvárosi önkormányzati lakást Schadl György. Az ügy miatt vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi Karácsony Gergely. Niedermüller Péter elvállalta a testület vezetését.

Forrás: szeged.hu

Az elmúlt hetek, hónapok, sőt talán évek legnagyobb botrányát hozta el Völner Pál korrupciós ügye. A korábbi államtitkárt 83 millió forint csúszópénz elfogadásával gyanúsítják. A kenőpénzeket eszerint Schadl Györgytől kapta. A nyomozati anyagból kiderült, volt olyan eset, amikor Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium 5. kerületi bejáratánál is fogadott el kenőpénzt Schadl Györgytől.

A héten pedig az is napvilágra került, hogy Schadl Györgynek más kapcsolata is lehetett az 5. kerülethez. Karácsony Gergely a héten arról számolt be, a végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnöke több helyiséget is a piaci ár alatt szerezhetett meg a kerületben. Az egyik ilyen ingatlan a Városházával szemben, a Városház utca 16. szám alatt található.

Schadl György a 7. kerületben is könnyen vált ingatlantulajdonossá. Még az előző, fideszeskerületvezetés idején egyszerre nyolc üres önkormányzati lakást vett meg, több mint 200 millió forintért. Az ingatlanokat átlag félmillió forintos négyzetméter áron vásárolta meg - a lakások piaci értéke ugyanakkor jelenleg körülbelül 1 millió forint négyzetméterenként.

Az önkormányzati helyiségek eladása kapcsán megpróbálta az ATV Híradó elérni a kerület korábbi, fideszes polgármesterét, Vattamány Zsoltot is, ő azonban nem reagált megkeresésükre. Erzsébetváros jelenlegi első embere, Niedermüller Péter ugyanakkor megszólalt: "Nemcsak arról van szó, hogy maga a folyamat szigorúan jogi értelemben véve rendesen le van-e papírozva, hanem arról is szó van, hogy mi volt ennek az egésznek a politikai környezete, hogyan történt az, hogy Schadl György éppen a hetedik kerületben vásárolt meg 8 lakást, miért nem a 18.-ban."

A kétes eladásokat a fővárosi önkormányzat az elővásárlási jogával élve meg szerette volna akadályozni,ezeket azonban az 5. kerület önkormányzata megakadályozta. Emiatt is vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Karácsony Gergely. „Ha a fővárosi közgyűlés elfogadja, akkor, jövő hét szerdán fog felállni a bizottság, javaslatom szerint Niedermüller Péter hetedik kerületi polgármester vezetésével” -  jelentette be a főpolgármester.

Niedermüller Péter az ATV Híradójának elmondta, a főpolgármester valóban megkereste azzal, hogy vezesse a vizsgálóbizottságot, és amint az megalakul, ő el is vállalja a tisztséget. (atv.hu)