fbpx 10 jóslat, milyen lesz a világ a koronavírus után | CIVILHETES

h i r d e t é s

10 jóslat, milyen lesz a világ a koronavírus után

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

10 jóslat, milyen lesz a világ a koronavírus után

2020. december 27. - 09:36

 

A 2020-as évet beárnyékolja a pandémia, de milyen lesz a világ utána? 10 szakértő, cégvezető elmondta a véleményét...

A kép illusztráció! - Forrás: France 24

Szergej Makhno ukrán építész szerint otthonaink megváltozhatnak a világjárvány után, ideértve a lakásokról házakra és városokról vidékre költözést. Emellett azt is feltételezi, hogy az emberek nagyobb jelentőséget tulajdonítanak majd az önellátásnak, miközben a lakóhelyeket egyre inkább víz- és levegőszűrő rendszerekkel látják el.

Közben Li Edelkoort szerint a pandémia utáni időszak egy új lap lesz egy új kezdethez. A trendjósló azzal érvelt, hogy a széles körű elzárások és a globális ellátási láncok megzavarása által okozott “fogyasztási karantén” a társadalmi értékek visszaállítását eredményezi. Reméli, hogy a helyzet hosszú távú hatással lesz a gazdaságra és a környezetre, elősegítve a lassabb, lokalizáltabb termelést, megújítva az emberi munka iránti tiszteletet és csökkentve az utazás és a közlekedés szén-dioxid-kibocsátását – írja a Dezeen.

Az Airbnb vezér, Brian Chesky szerint annak az utazásnak, amit eddig ismertünk, vége. Véleménye szerint az utazási és idegenforgalmi ipar visszavonhatatlanul megváltozik a mozgásszabadság globális korlátozásai nyomán, amelyeket a vírus terjedésének megakadályozása érdekében vezettek be.

Azonnali hatások közé sorolta azokat az utazókat, akik inkább helyi, vidéki célpontokat választanak, amelyek nem igénylik a légi utazást, Chesky azt is megjósolta, hogy szempont lesz a nagy tömeg elkerülése és a home office-ból való munkavégzésre alkalmas úti célok.

Az OMA alapítója, Rem Koolhas szerint az a hatalmas, hihetetlen pénzmennyiség, amelyet a kormányok a világjárványra fordítottak válaszul, elégséges lenne az éghajlatváltozás – mint igencsak sürgető probléma – kezelésére, eközben mások az éttermek, múzeumok és más intézmények helyzetén merengtek. A Roar-jelentés szerint például a fizikai érintkezés csökkentése érdekében az éttermekben a menük nyomtatott példányai, a készpénzfizetés, a csapok és az ajtókilincsek, valamint a közösségi ízesítők, fűszertartók mind kihalnak. Ehelyett a nyitott konyhák törnek előre, míg a belső terek egyre inkább escapisták és szürrealisztikusabbak lesznek, hogy versenyezzenek az étkezők saját otthonainak kényelmével és viszonylagos biztonságával. Owen Hopkins szerint a múzeumokra is új jövő vár: akárcsak a magazinoknak és újságoknak az online felé lépéssel újra kellett értékelniük céljukat és üzleti modelljüket, a pandémiát követő múzeumoknak is hasonlóképp kell tenniük. Kevésbé fixnek, kevésbé központosítottnak, kevésbé hierarchikusnak kell lenniük, és az online térben kéne jelen lenniük.

Változás az irodában

Amellett, hogy a home office sok munkahelyen általánossá válhat, Paul Ferro, a Form4 Architecture társalapítója szerint az interakció és az együttműködés maximalizálását célzó nyitott terű irodák terjedése megfordul a világjárvány miatt, a visszatérnek a fülkék, szobák. Egyébként éppen Ferro írt a Szilícium-völgyben lévő vállalatoknak útmutatót – köztük a Facebook, Netflix és Google -, miszerint a cseppek és az aeroszolok terjedésének megállításához elengedhetetlenné válnak a magasabb válaszfalak az íróasztalok közötti is, kombinálva fejlett légszűrő rendszerekkel és sterilizáló UV fényekkel. Ám ahogy a munkahelyek, úgy az iskolák is megváltozhatnak – legalábbis egy Roar-jelentés szerint, ami leírja: a társadalmi távolságtartó intézkedések az iskolák állandó részévé válnak, a belső terek valószínűleg rugalmasabbak lesznek, összecsukható falakkal és mozgatható bútorokkal, amelyek átrendezhetők a jövőbeni járványkorlátozásoknak megfelelően. Mind a tanárok, mind a tervezők, akik tanácsot adtak a jelentéshez, azzal érveltek, hogy a járvány pozitív “hosszú távú öröksége” lehet a WeWork stílusú együttműködési terek bevezetése, ahol a diákok virtuális órákat vehetnek fel, miközben a meglévő tantermek használhatók olyan gyakorlati tárgyakhoz, mint az egyes természettudományok vagy a zene.

Norman Foster szerint a járvány nem írja át a jövőbeli életünket, csak felgyorsítja a meglévő trendeket, például a fenntarthatóbb, jól szellőző épületeket, az elektromos járműveket és a városokban a zöldterületek felé történő elmozdulást az egészség és a jólét javítása és a városi gazdálkodási gyakorlatok beillesztése érdekében. Eközben Michelle Ogundehin váltig állítja: az otthon válik fegyverré a fertőzések elleni küzdelemben, így alapvetően a saját terünket alakítjuk majd a megváltozott igényeinkhez. (Startlap)


 

Kommentek

h i r d e t é s