h i r d e t é s

1,44 milliárdért kutathatja a Századvég az idősek társadalmi szerepét és az uniós problémákat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

1,44 milliárdért kutathatja a Századvég az idősek társadalmi szerepét és az uniós problémákat

2019. január 23. - 18:13

 

Mintegy másfél milliárd forintért végez a kormány számára közvélemény-kutatást az idősek társadalombeli szerepével, és az EU-s problémákkal kapcsolatban a Századvég Gazdaságkutató Zrt. és a Századvég Politikai Iskola Alapítvány közösen. - írja az atlatszo.hu.

G. Fodor Gábor, a Századvég kuratóriumának elnöke. Forrás: 444.hu

Az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb száma szerint a tendert az Innovációs és Technológiai Minisztérium írta ki, és végleges összértéke nettó 1,44 milliárd forint. A megbízás tárgya szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadási, valamint tanulmánykészítési feladatok elvégzése kiegészítő szolgáltatás keretében, EU-s állampolgárokat és magyarországi időseket érintő kutatásokban.

Az időskutatás keretében több, de maximum 12 témában Magyarország 55 év feletti lakosságából 2.000 fővel töltetnek ki 15 perces kérdőívet, továbbá 90 perces fókuszcsoportos interjúkat készítenek 12 darab  nyolcfős csoportban (4 budapesti, 8 vidéki). A kutatás fontosságát azzal indokolták, hogy „az előrejelzések alapján 2060-ra Magyarország népességének harmada lehet 65 év felett, amely demográfiai folyamat komoly kihívások elé állítja a politikai vezetést.”

Emellett a kormány kíváncsi az EU-s problémákra is, így az EU28+ kutatás részeként a 28 tagállamban, valamint Ukrajnában és a Nyugat-Balkán országaiban  (Szerbia, Montenegro, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Koszovó, Albánia) végeztet közvélemény-kutatásokat a Századvég-konzorciummal. Többek között azért, mert „az Európai Unió területére és Magyarországra továbbra is kiemelkedő számban érkeznek az Európai Unión kívüli országokból érkező menekültek, amely jelenség ismerete és folyamatos nyomon követése elengedhetetlen a Kormány döntéshozatalához.”

Az EU28+ kutatás előzménye, hogy 2017-ben a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. közösen nettó  779,5 millió forintos megbízást nyert el, szintén a menekültekre való hivatkozással. De a Fidesz-közeli közvéleménykutatók az évek során számos más állami megbízást is kaptak, amelyekről rendszeresen beszámoltunk.

atlatszo.hu


 

h i r d e t é s