h i r d e t é s

230 kilométeres sebességűvé "gyengült" a Hawaii felé közelítő hurrikán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

230 kilométeres sebességűvé "gyengült" a Hawaii felé közelítő hurrikán

2018. augusztus 23. - 09:16

 

Iskolákat, kormányhivatalokat zártak be Hawaii-n a közelgő Lane hurrikán miatt, a lakosság pedig megrohanta a boltokat, hogy élelmet és vizet halmozzon fel. 

Forrás: The Weather Channel

Lane - így nevezik a vihart - szerdán egy időre 5-ös, vagyis a legerősebb kategóriájú hurrikánná erősödött. Azóta némileg gyengült, de ez persze relatív:

jelenleg 230 km/h-ás szelekkel közelít a Nagy Sziget felé,

bár azt az előrejelzések szerint még pont ki fogja kerülni, és majd Ohaun, Honolulunál érhet partot, magyar idő szerint péntekről szombatra virradó éjszaka. A jelenlegi modellek alapján addigra 2-es kategóriájúra gyengülhet, de még így is 500 milliméter csapadékot zúdíthat a szigetre. Vagyis bőven eleget ahhoz, hogy nagy villámáradásokat és földcsuszamlásokat okozzon.

Az amerikai meteorológiai szolgálat figyelmeztetése szerint "siettetni kell az élet- és vagyonvédelmi intézkedéseket", mert a vihar egyes körzetekben kifejezetten életveszélyes lesz. Az állam kormányzója, David Ige arra buzdította a hawaii-akat, hogy két hétre elegendő élelmet, vizet, és gyógyszert halmozzanak fel, hogy túlélhessék azt is, ha a vihar nagy károkat okozna a közúti infrastruktúrában. Egyben bejelentette, hogy csütörtökön és pénteken biztosan zárva lesznek a hawaii közoktatási intézmények és az állami egyetem is.

A Times beszámolója szerint a hawaii-ak megfogadták a kormányzó tanácsát, lecsupaszították a boltok polcait. "Itt már semmi nincs" - távozott riporterük szerint egy vásárló egy boltból, ahol előtte verekedtek meg az utolsó vifonért. "Tegnap este elmentem egy szupermarketbe normál bevásárlásra. Minden vásárló pánikolt" - mesélte Thao Nguyen, aki szerint az emberek még a nagyon kis kiszerelésű ásványvizeket is tálcaszámra vették.

Még a benzinkutaknál is hosszú sorok várakoztak. A vihar szinte biztosan áramszüneteket fog okozni, a generátorokhoz is kell üzemanyag. (444.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s