h i r d e t é s

24 mondat Magyarországról

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

24 mondat Magyarországról

2018. július 18. - 10:48

 

"Egy külföldi napilap értékelése" Magyarországról

Időnként felbukkan a Facebook-on egy szöveg, amely Magyarországról szól és egy amerikai újságíró írta vagy egy amerikai újság cikkezte.

Először "Egy amerikai újságíró cikke Magyarországról!!!!" címen bukkant fel a Facebook-on, még 2012-ben.

"EGY AMERIKAI ÚJSÁGÍRÓ CIKKE MAGYARORSZÁGRÓL!!!!

Van a Balkánon egy állam, amely önmagával határos. Ahol a legszebb nők élnek, mégis csökken a népesség. Ahol a munkanélküliek dolgoznak a legtöbbet, ahol a legtermékenyebb földön éhező emberek élnek. Ahol a vonatok menetrend szerint késnek. Ahol mindenki focizik, mégis vízilabdában, kosárlabdában, kézilabdában és röplabdában jeleskednek. Ahol mindenki siet a munkába, de senki sem érkezik be időre. Ahol a nyolcórás munkaidő tizenkét órás. Ahol az egészségügyi ellátás ingyenes, de a gyógykezelés drága. Ahol az újságírók szabadon írhatnak bármit, amit parancsba kapnak. Ahol a világválság állampolgárságot kapott. Ahol a közbeszerzések titkosak, az államtitkok nyilvánosak. Ahol a háborúk sosem érnek véget. Ahol a történelem naponta megismétlődik. Ahol a leggazdagabbak azok, akik egy napot sem dolgoztak. Ahol a külföldi valuta felváltotta a hazait. Ahol az emberek megünneplik a családi védszent napját, de káromolják Istent. Ahol az okosakat, értetlenségből, bolondnak nézik, a bolondokat meg tehetségesnek. Ahol az írástudatlanok írják a történelmet. Ahol a törvények törvénytelenek, az anarchia pedig normális állapot. Ahol a hatalom megveti a polgárokat, mint nem kívánatos tanúkat. Ahol a jövőből élnek, mert a jelenhez nincs joguk. Ahol mindenki mindenkire mosolyog, de senki senkinek nem jóakarója. Ahol a bírósági eljárások tovább tartanak, mint egy élet. Ahol az árvíz a talajöntözés egyetlen módja. Ahol megidézik a diktátort, a demokráciát pedig a hülyék adójának tekintik. Ahol úgy gondolják, az ország annál jobban fejlődik, minél jobban visszafejlődik. Ahol nem vagy normális, ha nem bolondultál meg. Ahol csak azért élsz, hogy meghalj. Ahol az idő végtelen, és a butaság múlhatatlan…”

A fenti írásban számos dolog nem jellemzi Magyarországot.

  • a Balkánon található,
  • a munkanélküliek dolgoznak a legtöbbet,
  • a nyolcórás munkaidő tizenkét órás: ugyan vannak ágazatok, ahol a túlóra mindennapos, de általános jellemzőként nem beszélhetünk arról, hogy a magyar emberek hivatalos munkaidejük másfélszeresét dolgozzák le,
  • röplabdában és kosárlabdában erősek,
  • az újságírók parancsba kapják cikkeiket: nem teljesen igaz, de 2012 óta azonban egyre több sajtótermék közelebb került ehhez,
  • a külföldi valuta felváltotta a hazait: sokan adósodtak el euróban és svájci frankban, de azért ezt felváltásnak nevezni túlzás. Akkor már inkább Montenegró, ahol az euró a hivatalos fizetőeszköz.

Vannak benne stimmelő észrevételek, de azok meg annyira általánosak, hogy másra is ráhúzhatóak.

  • önmagával határos: a határon túli magyarok miatt Magyarországra is értelmezhető, de akár Szerbiára is, ahol a délszláv háború végeztével több millió szerb maradt a határokon kívül,
  • legszebb nők: ezt kivétel nélkül minden ország állítja magáról, személyes tapasztalat alapján én a környékbeliek közül a magyar és a horvát lányoknak adnám meg a díjat,
  • a vonatok késnek, ingyenes egészségügyi ellátás, drága gyógykezelés, csökken a népesség, a világválság állampolgárságot kapott, a bírósági eljárások sokáig tartanak.

A szöveg horvát nyelvre optimalizált verziójának fordítója kicsit okosabb volt: ő kiszedte a horvátokra nem jellemző vallási szokást, a családi védőszent ünnepét. A röplabda mint erős sportág viszont benne maradt, pedig ez rájuk se nagyon illik (a kosárlabda a magyaroknál kicsit jobban). - írja az urbanlegends.hu

Létezik a levélnek egy bosnyák verziója is 2012 májusából, angol nyelven, ahol a szöveg végén az országot is megnevezik – Bosznia és Hercegovinát. Ebben a verzióban is dolgoztak egy kicsit a vallásos utaláson: itt mecsetekről és ortodox rituálékról van szó, ami nagyjából jellemzi is az ország vallási felosztottságát (a katolikus horvátok kimaradtak). Az árulkodó sikersportágakat itt kihúzták, maradt a semleges “other sports“.

Egy évvel később, 2013-ban újra felbbukkant a lájkvadász szöveg, de ehhez a verzióhoz írtak egy rövid bevezetést is:

“Egy 17 éve kivándorolt és azóta is az USA-ben élő barátom szavai csengenek a fülembe akinek mindössze 8 általánosa volt “itthon” majd saját lakás,kocsi ,éttermek ott,hogy:” Ha nem boldogulsz Magyar országon az az ország hibája,viszont ha nem boldogulsz az USA-ban csak magadat okold”..”

Ma pedig megérkezett ugyanez a szöveg olvasói levélként, forrásként a Chicago Times című lapra hivatkozva.

Már a forrásmegjelölésnél elvérzett a tartalom hitelessége, ugyanis a hivatkozott újság 1895-ben beleolvadt a Chicago Herald-ba.

A 2018-as szöveg:

Egy külföldi napilap értékelése (Chicago Times)

“Van egy ország, amely önmagával határos. 
Ahol a legszebb nők élnek, mégis csökken a népesség. 
Ahol a munkanélküliek dolgoznak a legtöbbet. 
Ahol a legtermékenyebb földön éhező emberek élnek. 
Ahol a vonatok menetrend szerint késnek. 
Ahol mindenki focizik, mégis vízilabdában, kosárlabdában, kézilabdában és röplabdában jeleskednek. 
Ahol mindenki siet a munkába, de senki sem érkezik be időre. 
Ahol a nyolcórás munkaidő tizenkét órás. 
Ahol az egészségügyi ellátás ingyenes, de a gyógykezelés drága. 
Ahol az újságírók szabadon írhatnak bármit, amit parancsba kapnak. 
Ahol a világválság állampolgárságot kapott. 
Ahol a közbeszerzések titkosak, az államtitkok nyilvánosak. 
Ahol a háborúk sosem érnek véget. 
Ahol a történelem naponta megismétlődik. 
Ahol a leggazdagabbak azok, akik egy napot sem dolgoztak. 
Ahol a külföldi valuta felváltotta a hazait. 
Ahol az emberek megünneplik a családi védszent napját, de káromolják Istent. 
Ahol az okosakat, értetlenségből, bolondnak nézik, a bolondokat meg tehetségesnek. 
Ahol az írástudatlanok írják a történelmet. 
Ahol a törvények törvénytelenek, az anarchia pedig normális állapot. 
Ahol a hatalom megveti a polgárokat, mint nem kívánatos tanúkat. 
Ahol a jövőből élnek, mert a jelenhez nincs joguk. 
Ahol a bírósági eljárások tovább tartanak, mint egy élet. 
Ahol az árvíz a talajöntözés egyetlen módja”. 

***

A fenti írással azért foglalkoztam mélyebben, hogy felhívjam a figyemet arra, hogy egy ilyen ügyesen kulcsszavazott szöveg (Balkán, kosárlabda, röplabda, külföldi valuta, családi védőszent, anarchia) az, amire a fideszesek nyugodt szívvel mondhatják, hogy megosztó és hiteltelen írás.

Nem összetévesztendő azokkal a tényeket bemutató, leíró és véleményt formáló cikkekel, amelyekben a politika találkozhat és felháborodhat a t. házban vagy egy önkormányzati testületi ülésen meghozott döntések hatásaival és következményeivel a magyar valóságban.


 

h i r d e t é s