fbpx 2,6 milliárdot költött az egészségbiztosító tavaly külföldi gyógykezelésre | CIVILHETES

h i r d e t é s

2,6 milliárdot költött az egészségbiztosító tavaly külföldi gyógykezelésre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

2,6 milliárdot költött az egészségbiztosító tavaly külföldi gyógykezelésre

2018. február 19. - 12:21

 

Tavaly 2,6 milliárd forint értékben támogatta a betegek külföldön történő gyógykezelését a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). - írja a 168ora.hu.

Forrás: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az elmúlt három évben csaknem 1900 beteg engedélyezett, tervezett külföldi gyógykezelését  fizette az egészségbiztosító

– közölte a Világgazdasággal az alapkezelő.

Az engedélyezett beavatkozások olyan, Magyarországon nem végzett ellátások, amelyek orvosszakmailag elfogadottak, és a beteg szempontjából reális egészségnyereséggel járnak.

A leggyakrabban genetikai rendellenességek, vérképzőszervi vagy egyéb daganatos betegségek esetében, sugár- (proton, hadron) és izotópterápiás onkológiai ellátások és mellkassebészeti eljárások miatt volt indokolt a betegek külföldi gyógykezelése.

A NEAK által engedélyezett és finanszírozott ellátások 99 százaléka az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban, illetve Svájcban történt. A legtöbb beavatkozást Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Svájcban, Belgiumban és Spanyolországban végezték az utóbbi években. 2016-ban 2 milliárd forint, 2015-ben 2,1 milliárd,  forint támogatást nyújtott a NEAK a külföldi gyógykezelésekre.

Az elmúlt három évben 2185 kérelem érkezett a NEAK-hoz külföldi gyógykezelés támogatására. Tavaly az alapkezelőhöz benyújtott 802 kérelemből 701 esetben engedélyeztek tervezett külföldi gyógykezelést.

2017-ven a legdrágább beavatkozás egy külföldi onkológiai ellátás volt, amely 56,8 millió forintba került, 2015-ben pedig egy tüdőtranszplantáció, amelyért 80,16 millió forintot fizetett a NEAK.

168ora.hu


 

h i r d e t é s