h i r d e t é s

3D-s art-mozi nyílik a 10-es főút mellett

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

3D-s art-mozi nyílik a 10-es főút mellett

2015. január 20. - 01:00
0 komment

 

Sikeres pályázattal negyvenkilenc szék várja majd az érdeklődőket a nyergesújfalu art-moziban 3D-s filmekkel.

A nyergesújfalui önkormányzat támogatást kért az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendelete alapján kiírt pályázaton, amelynek célja az úgynevezett artmozi-hálózat hazai fejlesztése. Jól sikerült az anyag összeállítása. A hivatalos megfogalmazás szerint a város 10 millió forintot nyert el az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár digitális fejlesztésére. Ez az összeg a 47 százalékos költségét teszi ki annak a beruházásnak, amely megvalósulása esetén Nyergesújfalu a pergő képkockák világában nagyon színvonalas kínálattal tud jelentkezni.

Az elnyert támogatás az idei év júniusának utolsó napjáig használható fel, elköltésével harminc napon belül kell elszámolni. A sikeresnek látszó ötlet előzményeiről Kákonyi Gellért,  az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója elmondta, hogy az intézmény az elmúlt év végén megkapta a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságtól a „moziüzemeltetési” bejegyzést, majd az art minősítést is. Ez alapfeltétele volt a céltámogatás elnyerésének.

A megvalósulás előtt álló nyergesújfalui újdonság konkurenciájáról Kákonyi Gellért azt jelezte, hogy megyénkben jelenleg csak Tatabányán, Tatán és Komáromban vetítenek 3D-s technikával filmeket. Ezen szűk körhöz csatlakozik a nyergesi művelődési központ, ráadásul a mozi a kistérség egyetlen art-minősítésű filmszínháza lesz.

Célközönségként a helyiek mellett az Esztergomban, Dorogon, Táton, Lábatlanon, illetve a városok környékén élőket szólítják majd meg. Ezen térség minden iskoláját, óvodáját, közösségi házát, művelődési házát potenciális partnernek tekintik. A vetítőterem adta lehetőséget céges rendezvények, konferenciák számára is felajánlják majd.

Az igazgató elmondta azt is, kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a gyerekekkel megismertessék a mozit. Promóciós vetítéseket terveznek óvodai és iskolai csoportoknak. A működés későbbi szakaszában önköltségi áron várják ezt a korosztályt, iskolai tanagyaggal összekapcsolható filmeket is vetítenek majd.

A 10-es Mozit a 10. számú főút mellett álló Térségi Közösségi Ház konferenciatermében tervezik működtetni. A vetítések napján működő büfé hozzá tudna járulni a bevételi oldalhoz. A terem hasznos területéből hosszirányban – galériás megoldással –  2,5 métert szükséges igénybe venni a technikai feltételek megteremtéséhez. A mobil nézőtéri megoldással a terem továbbra is alkalmas marad a konferenciák és ünnepségek megszervezésére.

A mozi nem működhet bevásárlóközpontban

A mozgókép-szakmai hatóság a mozi üzemeltetőjének kérelmére sok szempontot mérlegelve adhatja meg egy mozinak vagy a moziteremnek az art minősítést.
A feltételek közé tartozik például az, hogy az üzemeltető szerepel a nyilvántartásban, a nézőtéren legalább 30 hely van, a befogadóképességnek megfelelő a fűtés, a hűtés és a légcsere. Rendelkezésre áll folyamatos vetítésre alkalmas, legalább 1.3 K felbontású projektor vagy blue-ray lejátszó vagy legalább 2048×1080 felbontású, JPEG 2000 tömörítési formátumú, DCI kompatibilis projektor és szerver vagy 35 mm-es vetítőgép, legalább 3 méter átmérőjű és legalább 80 lux megvilágítású vetítővászon, sztereo-surround hangtechnika, valamint előírt tartalmú napi internetes adatszolgáltatás.
A mozi nem működhet bevásárlóközpontban. Negyedévente legalább nyolcvan – belépőjegyes – előadást kell meghirdetni nyilvánosan az elektronikus és a nyomtatott médiában, illetve egyéb hirdetési felületen, egymással érdemében megegyező tartalommal. A műsor legalább felében art besorolású filmet kell bemutatni 14–22 óra közötti kezdéssel.

 

kemma.hu

{flike}


 

h i r d e t é s