h i r d e t é s

3x5 tipp az érzelmileg intelligens vállalati kultúráért

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

3x5 tipp az érzelmileg intelligens vállalati kultúráért

2019. szeptember 06. - 14:28

 

Mutogathatunk az Y-generációra, de a mai cégvezetők jobban teszik, ha elfogadják: meg kell változtatni a vállalatvezetési stratégiákat! - vallja Kósa Erika a Kósa Erika Akadémia és az EQ Sexy mozgalom alapítója.

Illusztráció: pixabay.com

Az üzletasszony szerint időszerűvé vált, hogy cégünk sikere érdekében újra átgondoljuk vállalati kultúránkat, és a berögződött modelleken változtassunk. Mindennek kulcsa pedig tetteink tudatosítása és az érzelmi intelligencia.

A vállalati kultúrát alapvetően a gazdasági és társadalmi környezet befolyásolja. A vállalati kultúra működését azonban a vállalat vezetése és a vállalatban dolgozó munkatársak hozzáállása, magatartása és gondolkodásmódja határozza meg. A XXI. században azok a vállalatok tudnak tartós versenyelőnyt szerezni és megtartani, akik a szaktudáson túl figyelmet fordítanak a munkatársaik érzelmi intelligenciájának fejlesztésére. A munkaerőhiány és a magas fluktuáció elkerülése érdekében az alapok újragondolása hasznos segítséget nyújthat a problémák megoldására. Íme 3x5 tipp Kósa Erikától, hogy a vállalati kultúra jobban működjön!

Fektesd le az alapokat!

Mindegy milyen területen dolgozol, szükséged van a kollégáid 100 %-os támogatására, ezért segítsd őket, hogy önmaguk maradhassanak a cégen kívül és a vállalaton belül is.

 1. Tudd, hogy mi a vállalat jövőképe, rövid és hosszútávú célja!
 2. Gondold át, hogy a vállalat és az alkalmazottak értékei illeszkednek-e egymáshoz!
 3. Tudd meg, hogy mi motiválja és inspirálja kollégáidat az eredményességre!
 4. Igyekezz segíteni, hogy munkatársaid megteremthessék a munka és a család egyensúlyát!
 5. Motiválj mindenkit, hogy az „én” helyett a „mi” legyen a fókuszban”
 6. Határozd meg a legfőbb csapaton belüli értékeket!

Annak, aki csapatban dolgozik, muszáj figyelnie rá, hogy milyen a csoportdinamika. Tartsátok szem előtt a legfontosabb értékeket, amelyek hajtóelemként működnek. 

 1. Bizalom,
 2. Tisztelet,
 3. Empátia,
 4. Nyitottság és érdeklődés,
 5. Elismerés
 6. Figyelj a tudatos kommunikációra!

A kommunikáció mindennek az alapja. A jó alapokon fekvő asszertív kommunikáció megoldást nyújthat számos problémára, ezáltal hatékonyabb munkavégzést és tartós sikereket érhetünk el.

 1. Legyen stratégiád a különböző konfliktusok kommunikációs kezelésére!
 2. Ne szakítsd meg a brainstormingot, adj teret a jó és rossz ötleteknek egyaránt!
 3. Mutass példát kollegáidnak azzal, hogy megosztod velük tudásod és véleményed!
 4. A visszajlezések, feedback-ek alkalmával használjátok az építő kritikát.
 5. Alakítsd ki a csapaton belüli kommunikáció hierarchiáját!
   

A Kósa Erika Akadémia minden évben október 13-án ünnepli az EQ születésnapját. Az idei EQ Nap mottója: EMBERNEK MARADNI. Ez a téma a vállalati kultúrában is kifejezetten figyelmet érdemlő. E jeles napon olyan neves előadók beszélnek a témáról, mint Dr. Dinnyés András genetikus, Kánai András jövőkutató és Bereczki Enikő generációs szakértő. Tanulhatunk továbbá az érzemi intelligenciáról többek között Benkő Vilmostól, a Speak Akadémia alapítójától, Marsalkó Dávidtól, a Halott Pénz frontemberétől és Angyal András táncművésztől. Az egész napos programot Dr. Várkonyi Andrea vezeti.


 

h i r d e t é s