h i r d e t é s

4600 francia benzinkúton már nem lehet tankolni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

4600 francia benzinkúton már nem lehet tankolni

2016. május 26. - 15:35
0 komment

Romlik a benzinhelyzet Franciaországban, csütörtökön már 4600 olyan kútról számolt be a Local, amelyből kifogyott az üzemanyag - írja az Index. 

Fotó: AFP

Nyolcadik napja tartanak a francia kormány népszerűtlen munkaügyi intézkedései ellenimegmozdulások, amelynek részeként a felbőszült szakszervezetek elfoglalták az ország mind a nyolc olajfinomítóját. A dolgozóknak a munkaerőpiaci szabályozás tervezett lazítása nem tetszik, ami a dolgozók könnyebb kirúgását és felvételét tenné lehetővé. 

A finomítófoglalások után korlátozták az üzemanyagvásárlást, mert a hírekre beindultak a pánikvásárlások: a fogyasztók hajlamosak voltak az aktuális szükséglet többszörösét betárazni, így 20-30 literes korlátot kellett bevezetni. A kormány pedig felkészült rá, hogy a vésztartalékokból lássa el a kifogyó kutakat, Hollande elnök szerint végső esetben három hónapra lenne elég a készlet.

Az országban összesen mintegy 12 ezer töltőállomás található, vagyis csütörtökre a kutak közel 40 százaléka ürült ki. A rendőrség már próbálkozik az olajkészletek felszabadításával, szerdán vízágyúkkal mentek neki egy belga határhoz közeli olajtározóhoz vezető utat elzáró égő autógumi-barikádnak, amit sikerült is visszafoglalniuk.

Ugyanakkor a múlt héten elfoglalt nyolc finomító közül öt még mindig blokád alatt van, és Philippe Martinez szakszervezeti vezető azt nyilatkozta, addig folytatják az akciózást, amíg a kormány vissza nem vonja munkaügyi reformelképzeléseit. A közvéleménykutatási adatok szerint annak ellenére, hogy mindenkinek kényelmetlenséget okoz a benzinhiány, a népesség nagyobb része egyetért a sztrájkolók céljaival. 

 

index.hu