h i r d e t é s

570 millió forintos felújítási támogatást kap a váci Szent Kereszt ferences templom

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

570 millió forintos felújítási támogatást kap a váci Szent Kereszt ferences templom

2018. március 01. - 16:45

 

Kormányzati döntés értelmében 570 millió forintos felújítási támogatást kap a váci Szent Kereszt ferences templom - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára csütörtökön Vácon.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára, Beer Miklós váci megyés püspök, Tömördi Viktor ferences szerzetes, templomigazgató és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (b-j) a váci Szent Kereszt ferences templom előtt tartott sajtótájékoztatón 2018. március 1-jén. A kormány 570 millió forintos támogatást ad az épület és a hozzá tartozó kolostor felújítására. Forrás: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Rétvári Bence sajtótájékoztatón elmondta, hogy a ferences templomnak nyújtott támogatás mellett 138 millió forint támogatást osztanak szét a váci és környékbeli települések egyházi épületeinek felújítására. Támogatásban részesül Sződ, Vámosmikola, Kismaros, Nagymaros, Zebegény, Szob, Kemence, Sződliget, Váchartyán, Kosd és Verőce - ismertette.

Az államtitkár kitért arra, hogy a legnagyobb összegű támogatások között van a nagymarosi római katolikus templom, ahol 15 millió forintból megújulnak a szekkók. 

Hasonló összegű támogatást kap a sződi Mária Magdolna római katolikus egyházközség a plébánia épületének korszerűsítésére, és több mint 14-14 millió forint jut a sződligeti római katolikus egyházközségnek a templom fűtésére és a szobi műemlék orgona megmentésére

- fűzte hozzá.

 A váci Szent Kereszt ferences templom és kolostora 2018. március 1-jén. A kormány 570 millió forintos támogatást ad az épületek felújítására. Forrás: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az egyházak nemcsak hitéleti, hanem társadalmi missziót is teljesítenek. Ennek eredményeként a megújuló ferences épületben egy speciális nevelési intézmény kezdi meg működését.

A ferences és a piarista rend megállapodása értelmében a fogyatékkal élő fiatalok beiskolázását és későbbi elhelyezkedését segíti majd a Kilátó elnevezésű oktatási intézmény és munkaerő-piaci módszertani központ.

Ezt a programot a kormány felkarolta és több mint 2,1 milliárd forinttal támogatja

- közölte. 

Tömördi Viktor ferences atya, templomigazgató elmondta, hogy a támogatásból a Szent Ferenc templom belseje is megújulhat, a több száz éves fafaragványokkal együtt. 

Beer Miklós váci megyéspüspök elmondta, hogy Vác egyik legrégebbi pontján történnek a felújítások, mivel a ferences templom közelében állt Géza király palotája.

(MTI)

 


 

h i r d e t é s