h i r d e t é s

58 ország lépett koalícióba az önkényes letartóztatásokkal szemben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

58 ország lépett koalícióba az önkényes letartóztatásokkal szemben

2021. február 18. - 06:33

 

Kanada vezetésével egy 58 országos koalíció jött lére, melynek célja, hogy megalkossanak egy nemzetközi deklaráció, melyben elítélik a politikai alapú és állami hátterű önkényes letartóztatásokat.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Nem véletlen a koalíció megalkotása, ugyanis Kanada immáron egy éve küzd azért, hogy szabadon engedjenek két kanadai állampolgárt egy kínai börtönből, akiket már közel 800 napja vettek őrizetbe – írja a Global News. Kanadának továbbra is a két férfi szabadon engedése a prioritás, a koalíció nemcsak Kína, hanem olyan országok ellen is fellépne, mint Oroszország, Irán vagy Észak-Korea.

Marc Garneau külügyminiszter elmondása szerint nem nevezne meg konkrét országokat, mivel a deklaráció országoktól független lenne, az önkényes letartóztatás alapvető ténye ellen lépne fel. Mint mondta, az első számú cél, hogy minél több ország írja alá a deklarációt, hogy hosszú távon sikerüljön véget vetni a politikai alapú állami letartóztatásoknak.

A Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet vezetője, Kenneth Roth viszont kiemelte, hogy elsősorban Kína esete volt a deklaráció létrejöttének mozgatórugója, valamint hozzátette, több ausztrál állampolgár is hasonló áldozatává vált. Roth ezen felül még több országot is felsorolt, ahol ez problémás:

"Ne feledkezzünk meg a Guantanamóban fogvatartottakról; a Szíriában fogvatartott, feltételezett ISIS-tagok családtagjairól; illetve az olyan országokról, mint Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Törökország és Izrael, ahol békés kritikusokat és tüntetőket állítottak elő igazságos jogi eljárás hiányában".

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere is bejelentette, hogy teljes mellszélességgel támogatják a deklarációt, és arra szólított fel minden, hasonlóan gondolkodó országot, hogy csatlakozzon, hogy végre sikerüljön leszámolni a joguralmat és emberi jogokat alapvetően sárba tipró gyakorlattal. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s