h i r d e t é s

800 milliós költségvetést kap Kásler álma, a Magyarságkutató Intézet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

800 milliós költségvetést kap Kásler álma, a Magyarságkutató Intézet

2019. január 04. - 12:40

A kormány novemberben bólintott rá a magyar őstörténet-kutatás legújabb tudományos központjának tervére. - írja a 24.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Szecsődi Balázs

Az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó intézmény létrehozását azzal indokolták, hogy a területet „modern interdiszciplináris módszerekkel” tárják majd fel.

A 24.hu – és a Magyar Idők – információi szerint már megszületett a döntés arról, ki irányítja az intézetet.

A miniszter nem tudományos körökből választott vezetőt, hanem a Központi Statisztikai Hivatal műszaki és üzemeltetési osztályán találta meg a számára leginkább megfelelő személyt Horváth-Lugossy Gábor József személyében.

Horváth-Lugossy főigazgató feladata lesz, hogy a mintegy 100 fősre tervezett MI-t menedzselje, amihez 800 millió forintos működési keretet szavazott meg a kormány.

Az eredetkérdés és a nyelvrokonság tavaly vált hirtelen politikai üggyé, amikor Orbán Viktor miniszterelnök egyszer csak szakított az eddig tudományos közmegegyezéssel, és kirgizisztáni látogatásán a tudományosan elfogadott finnugor helyett türk nyelvrokonságról beszélt a vendéglátóknak. Kásler Miklós miniszter ezt követően októberben jelentette be, hogy olyan intézet létrehozására tett javaslatot, ahol tényleg tudományos alapossággal járnak majd a végére a „régi türk–finnugor hipotetikus eredet- vagy nyelveredetvitának”.

Az intézet feladata egyebek között a magyarság őstörténete, a honfoglalás, a magyar középkor kutatása, vallástörténeti, néprajzi és népzenei kutatás, részvétel a kulturális turizmus, vallás- és zarándoklatturizmus fejlesztésében, továbbá a magyar identitás, hazaszeretet kifejeződésének történelmi bemutatása a magyar történelem korábbi évszázadaiból, és minderről angol és magyar nyelvű folyóirat kiadása.

24.hu