h i r d e t é s

A 10-es út a demokrácia vesztese

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A 10-es út a demokrácia vesztese

2017. február 12. - 08:48

 

Mindössze néhány kilométer, mégis tízezrek életét keseríti meg. Az első tervek közel 50 évesek, azóta tologatják a 10-es elkerülő út megépítését.

A 10-es főút nyomvonala - Forrás: wikipedia

Senki nem azzal foglalkozott, hogy lehetne megépíteni, hanem azzal, hogy miért nem. Magyarország egyik legnagyobb agglomerációs beruházásának a folyamatos hibakeresés lett a veszte.

1972-ben már tervezőasztalon volt a 10-es elkerülő út, igaz csak "szolgálati használatra" besorolással.


A "szolgálati használatra" készült terv egy részlete

Egy lapunknak nyilatkozó szakember szerint ahhoz, hogy egy terv papírra kerüljön, azt minimum négy éves előkészítű munka előzi meg. Az 1972-ben felvázolt tervekhez a földmérési munkálatoknak már 1968 körül el kellett készülniük.

Videó: Valovics László

Az 1972-ben elkészült tervek 18 évig pihentek

A 10-es út városokat elkerülő nyomvonalának terve először 1990-ben vetődött fel, mely Budapestet és Kesztölccel kötötte volna össze. 2010-től ez az elkerülő út már M10-es néven szerepel, és fontos szempont lett az M0 Északi szakaszába való bekötése is. Ehhez az első környezetvédelmi engedélyek már nem voltak megfelelőek, így 2011.11.07-én új engedélyeket fogadtak el. A Budapest - Pilisvörösvár szakaszra az építési engedélyek jogerősek és végrehajthatók. Ezeken a szakaszokon a kisajátítási tervek is elkészültek. 2014-ben az Ürömi körforgalom tervezésekor az M10 és az M0 csatlakozási pontjait is figyelembe vették.

Az M10-es 2x2 sávos gyorsforgalmi utat úgy tervezték, hogy a megengedett legnagyobb sebesség 110 km/h legyen. Az útvonal hossza 23 km.


Forrás: pilisvorosvar.hu

Ha majd egyszer elkezdik megépíteni, az első ütemben 2×1 forgalmi sáv fog megépülni, majd a második szakaszban kerül kialakításra a 2×2 sávos nyomvonal.

Városi legenda?

Olyan történetet is hallottunk már a 10-es útról, hogy amikor a Suzuki úgy döntött, hogy Esztergomban építi fel gyárát, akkor a japánok felajánlották a vasút kétirányúsítása és villamosítása mellett a fővárosig tartó gyorsforgalmi út megépítését is, de ezzel a lehetőséggel az akkori döntéshozók nem éltek.


 

h i r d e t é s