h i r d e t é s

"A bab is hús"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"A bab is hús"

2019. október 09. - 17:04

 

Készül a marhahúspogácsa növényi alternatívája

A kép illusztráció! - Forrás: pxhere.com

A marhahúspogácsa növényi alternatíváját készítik az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) tudósai együtt egy gyorsétteremlánccal.

Az ügynökség a Hungry Jackkel, a Burger King ausztrál partnerével hozta létre a v2food nevű céget. A hüvelyesekből készített szendvicsbetéttel a marhahús textúráját és ízét akarják utánozni, de rostokban és tápanyagokban gazdagabb, környezetbarátabb változatban.

Ausztráliában a húsmentes hamburgerek eladása 289 százalékkal nőtt 2010 és 2019 között a George Institute for Global Health közegészségügyi kutatóintézet kutatás felmérése szerint. A CSIRO előrejelzései szerint a növényi alapú fehérjetáplálékok több mint hatmilliárd ausztrál dollár értékű iparággá nőnek 2030-ra.

A Hungry Jack tulajdonosa, Jack Cowin azonban úgy véli, az iparágat nem kell a marhahúságazat ellenségének tekinteni. Más közönséget célzunk meg, azokat, akik fenntarthatósági okok miatt most nem vásárolják a termékeinket"- mondta az ABC televízió keddi adásában.

A v2food igazgatója, Nick Hazell elmondta, hogy szükség volt a közös cégre a világ húsfogyasztásának növekedése miatt.

A tízmilliárd felé közelít a világ népessége, miközben az egy emberre eső húsfogyasztás is növekszik. A kalkulációk azt mutatják, valóban lehetetlen jóllakatni az egész emberiséget

- magyarázta. A "hamis húsról" úgy tartják, egészségesebb, mint a valódi, Christina Pollard, a szingapúri Curtin Egyetem táplálkozás- és közegészségügy-szakértője azonban elmondta, hogy ezek a terméket gyakran semmivel sem egészségesebbek, mint az eredeti, mivel a hamishús-pogácsák hasonlóan tele vannak zsírokkal és sóval, valamint szintén a túlzottan feldolgozott ételek közé számítanak. (MTI/Hszinhua) / origo.hu


 

h i r d e t é s