h i r d e t é s

A balatonalmádi polgármester cége a veszprémi EKF programsorozat pályázatain százmilliókat nyert

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

A balatonalmádi polgármester cége a veszprémi EKF programsorozat pályázatain százmilliókat nyert

2023. január 25. - 12:32

Fabó Péter az ügyvezetést ugyan átadta 23 éves lányának, de cégében tulajdonos maradt. Ennek ellenére mind ő, mind Navracsics tárcájának sajtóosztálya úgy nyilatkozott, nem látnak összeférhetetlenséget.

Forrás: Fabó Péter Facebook oldala

Százmilliókat nyert a balatonalmádi polgármester cége egy olyan cég közbeszerzésein, amelynek az önkormányzat is a tulajdonosa – erről számolt be szerdán a 24.hu.

Mint írják, a Fabó Péter polgármester tulajdonában álló Berill Reklámstúdió Kft. több százmillió forint megrendeléshez jutott hozzá a hétvégén elindult Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat forrásaiból. A társaság – egy másik céggel konzorciumban – rendezvénytechnikai eszközök és szolgáltatások biztosítására nyert először 114 millió, majd 581 millió forint közpénzt.

Az állami és önkormányzati forrásból megvalósuló programsorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. bonyolítja le, amelynek tulajdonosai közt megtalálható Balatonalmádi önkormányzata is. A városvezetés 11 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a társaságban, amely közbeszerzési tendereken választotta ki kulturális főváros rendezvénysorozatának szolgáltatóit.

Fabó tehát polgármesterként irányítja Balatonalmádit, amelynek önkormányzata tulajdonos a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-ben, másfelől tulajdonosa annak a cégnek, amely kétszer is befutó volt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. közbeszerzésein.

Fabó cége először tavaly áprilisban nyert a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. tenderén, ekkor még tulajdonos-ügyvezetőként irányította a cégét, és nem sokkal azelőtt írta alá a 114 millió forintról szóló szerződést, hogy bejelentette, elindul a polgármesteri címért.

A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. igazgatósági elnöke ráadásul ekkor még Navracsics Tibor, a programsorozat kormánybiztosa volt. Mint azt a portál megjegyzi, Fabó a közösségi médiában közzétett egyik korábbi bejegyzésében például úgy fogalmazott a programsorozattal összefüggésben, hogy

Navracsics Tiborral „az első perctől kezdve összedolgoztunk

A Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-től elnyert második – 581 millió forintos – pályázat idején Fabó már polgármester volt, cégében azonban, bár tulajdonos maradt,

az ügyvezetést átadta 23 éves lányának.

A pályázat eredményének kihirdetése előtt egy nappal Fabó ismét találkozott Navracsiccsal, és azt írta Facebook-oldalán: „Nagyon jót beszélgettünk. Beszéltem neki a városunk helyzetéről, céljairól, terveiről. A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Balatonalmádi programjairól. Fontos volt, hogy Navracsics Tibor lássa, komoly terveink, megvalósítható elképzeléseink vannak. Úgy láttam, hogy számára pedig fontos, hogy képben legyen, tudjon rólunk”.

Az aggályosnak tűnő pályázatok ügyében a portál megkereste Fabó Pétert, aki nem látta összeférhetetlennek, hogy cége annak a társaságnak a tenderén lett befutó, amelyben az általa irányított város tulajdonosi jogokkal bír. A polgármester azt mondta:

19-20 éve csinálok rendezvényeket, a cégem nem fantomcég, azt átadtam a családomnak. Nem voltam döntési pozícióban egyik oldalról sem. Azt hiszem, ez volt a negyedik pályázat, amit megnyertem életemben. Azt is el tudom mondani, hogy Veszprém környékén nekünk van ehhez a legtöbb eszközünk.

Megkérdezték tőle azt is, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-ben – a tulajdonosi jogokat gyakorló egyik önkormányzat vezetőjeként – van-e rálátása a társaság által kiírt közbeszerzésekre. Azt válaszolta, hogy nincs.

Megkérdezték azzal kapcsolatban is, tájékoztatta-e Navracsics Tibort arról, hogy a cége elindult és nyert a közbeszerzéseken. Mint mondta, nem tájékoztatta, de nem is ő, hanem a családja foglalkozott a közbeszerzésekkel.

Az ügyben megkeresték Navracsics Tibort is, akinek nevében a minisztérium sajtóosztálya azt írta:

„Fabó Péter személyével kapcsolatban nem áll fenn összeférhetetlenség, hiszen nem vett részt semmilyen, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. által kiírt közbeszerzési eljárás előkészítésében, és nem volt olyan feladata, amely a közbeszerzési eljárások előkészítését, eredményét bármilyen módon befolyásolta volna.

A közbeszerzési eljárásokban Fabó Péter sem közvetve, sem közvetlenül nem rendelkezik olyan pénzügyi, gazdasági vagy egyéb személyes érdekeltséggel, amely befolyásolta volna vagy befolyásolná a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. feladatainak pártatlan és tárgyilagos ellátását.

Hozzátették, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. körültekintően és a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően jár, illetve járt el mindig, emiatt ebben az ügyben sincs szükség intézkedésre. (Népszava)