h i r d e t é s

A Belorusz Atomerőmű 1. blokkján sikerrel zárult a reaktor legfontosabb tesztje

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Belorusz Atomerőmű 1. blokkján sikerrel zárult a reaktor legfontosabb tesztje

2020. április 15. - 15:15

 

A Roszatom mérnöki divízióját képező ASZE Mérnöki Vállalat főtervezésével és fővállalkozói kivitelezésében megvalósuló Belorusz Atomerőmű 1-es blokkján sikerrel zárult az egység beindításához szükséges teszt egyik legjelentősebb és legnagyobb léptékű szakasza, a melegjáratás.

Fotó: Roszatom

A melegjáratás legösszetettebb szakasza 2019. december 11-én kezdődött, ennek során a szakemberek 242 különböző tesztet végeztek el. Ezek célja az volt, hogy még a blokk indítását megelőzően igazolják, hogy a biztonságvédelmi rendszerek és berendezések, valamint a reaktor üzemi paraméterei megfelelnek a projekttervek előírásainak a névleges teljesítményen történő üzemeltetés, valamint a melegedés és a hűtés során.

Az üzemi körülmények között történő melegjáratás során (primerköri nyomás  160 kg/cm2, hőmérséklet +280 0С) ellenőrizték mind a négy fő keringtetőszivattyú működőképességét, a fő gőzvezetékeket saját gőzzel fújták át, megvizsgálták a reaktor vezérlőrendszerének és védelmének működőképességét és a saját igényhez szükséges villamosenergia-ellátás képességét. Tesztelték a gőzfejlesztők fő biztonsági szelepeit valamint a térfogatkompenzátort  is.

„Sikeresen befejeztük a melegjáratást, elvégeztük az összes létfontosságú tesztet a reaktor névleges üzemi teljesítmény szintjén, valamint a melegedés és hűtés fázisában is. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a blokk tesztelt berendezései és technológiai rendszerei megfelelnek a tervben előírt követelményeknek” – mondta Vitalij Poljanyin, az ASZE Mérnöki Vállalat alelnöke, a Belorusz Atomerőmű projektigazgatója. „A blokk fizikai indítását megelőzően még egy sor tesztet meg fogunk ismételni. A blokk építésének következő szakaszában – a blokkindítás előkészítő programjával összhangban – a blokk primer- és szekunderkörének fő- és kiegészítő berendezéseit fogjuk ellenőrizni. A tervek szerint ezt a munkát június közepéig fogjuk befejezni” - tette hozzá.”

Fehéroroszország első atomerőműve Osztrovec városa mellett épül. Két VVER-1200 típusú blokkja összesen 2400 MW villamos teljesítményt képvisel. A Belarusz Köztársaság az orosz 3+ generációs blokktípust választotta, amely teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség legszigorúbb biztonsági követelményeinek és ajánlásainak. 
 


 

Kommentek

h i r d e t é s