h i r d e t é s

A budapesti korlátozások enyhítésének részletei

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A budapesti korlátozások enyhítésének részletei

2020. május 16. - 17:55

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli bejelentést tett a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban korábban hozott korlátozó intézkedések budapesti enyhítésének részleteiről. A kijárási korlátozások vasárnap éjfélkor (május 17.) szűnnek meg a fővárosban.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter - Forrás: MTI

Mint, ahogy arról az Euronews is beszámolt, a kormány Budapesten is feloldja a korábban elrendelt kijárási korlátozást - ezt Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán jelentette be szombaton. A fővárosi intézkedések két hét késéssel követik majd a vidéken bevezetett enyhítéseket - közölte a kormányfő.

A veszélyhelyzet 66. napján vagyunk - kezdte ismertetését Gulyás Gergely. A fertőzöttek továbbra is Budapesten koncentrálódnak, de az elmúlt napokban többen gyógyultak meg, mint ahányan megbetegedtek, és az aktív fertőzöttek száma csökkent.

A polgármesterekkel és orvosokkal való konzultációt követően döntött úgy a kormány, hogy a szigorú intézkedéseket május 18-ig kell fenntartani. Gulyás ugyanakkor köszönetet mondott a fővárosiaknak, hogy betartották a korábbi szigorú szabályokat, és arra figyelmeztetett, hogy a most életbe lépő kevésbé szigorú intézkedések betartása is ugyanilyen fontos.

Gulyás Gergely megerősítette, hogy amennyiben a járvány tendenciája változatlan marad, akkor a kormány május végén kérni fogja a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését az Országgyűléstől.

A Budapestre vonatkozó intézkedések részletei:

A kijárási korlátozások vasárnap éjfélkor (május 17.) szűnnek meg a fővárosban.

másfél méteres védőtávolságot továbbra is be kell tartani a nyilvános helyeken. A tömegközlekedésen és az üzletekben a maszk viselése kötelező a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében.

közterületek, parkok, játszóterek hétfőtől (május 18.) látogathatók.

Minden üzlet nyitva tarthat hétfőtől. A 65 év felettiek továbbra is 9-12 óra között vásárolhatnak a gyógyszertárakban, boltokban és a drogériákban. A piacok nyitva tartási és látogathatósági rendjéről az önkormányzatok dönthetnek.

Az éttermek, kávézók és cukrászdák kerthelyiségében és a teraszokon lehet tartózkodni.

strandok, szabadtéri fürdők és szabadtéri múzeumok, valamint az állatkert is nyitva tarthat. A biztonságos védőtávolság megtartásáról mindenhol az üzemeltetőnek kell gondoskodnia.

A vendéglátóhelyek esetében 2020. szeptember 1-ig nem kell közterület használati díjat fizetniük a korábban elszenvedett jelentős veszteségek kompenzálásaként.

A templomokban lehet tartani istentiszteleteket és miséket. Továbbá polgári házasságkötést és temetést is lehet rendezni. Budapesten június 15-től lehet tartani lakodalmat és halotti megemlékezést, ha 200 főnél kevesebben gyűlnek össze.

felsőoktatási intézmények hétfőtől megnyithatnak, de erről mindenütt a rektor dönt. A védőtávolságot itt is be kell tartani. A kollégiumok látogatása továbbra is tilos. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s