h i r d e t é s

A családi vagyon kezelésének könnyítésén dolgozik az Orbán-kormány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A családi vagyon kezelésének könnyítésén dolgozik az Orbán-kormány

2019. február 20. - 18:22

 

"Felmerült rá az igény" az indoklás szerint: a vagyonkezelő alapítványok eredetileg a Corvinus kiszervezésére kellenek, de másra is jók lesznek. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: b1.blog.hu

Szerdán kezdik tárgyalni a vagyonkezelő alapítványok létrehozásáról szóló javaslatot a parlamentben - emlékeztet a 444.hu. A Semjén Zsolt által benyújtott, Trócsányi László igazságügyi miniszter által pedig előadott javaslat egy olyan új típusú alapítványi formát hozna létre, amely családi vagyonok professzionális kezelését, illetve közfeladatokat, például felsőoktatási célokat is szolgálhat.

Ugyan a vagyonkezelő alapítványokat a Corvinus kiszervezésére hozzák létre, de azok lehetőséget adnak majd a legnagyobb magánvagyonok alapítványba mentésére is.

Családi alapítványokat eddig is lehetett létrehozni, csakhogy ezek nem végezhettek nyereségcélú, gazdasági tevékenységet. A kormány indoklása szerint szerint "felmerült az igény" erre, és a külföldi minták azt mutatják, hogy alapítványi formában "generációkat átívelően" is lehet magánvagyonokat kezelni. Ezzel szemben a javaslattal részletesebben foglalkozó G7.hu inkább már azt írja:

a fejlett világ gazdagjainak legnépszerűbb adóelkerülő trükkje a családi vagyonkezelő alapítványok létrehozása.

A nemzetközi adórendszer kritikusai szerint az adóparadicsomok mellett ez az az intézmény, ami talán a leginkább hozzájárul a vagyoni egyenlőtlenségek szélsőséges növekedéséhez. Abban persze semmi szokatlan nincs, hogy az Orbán-kormány valamely intézkedésével a gazdagabbakat egyre gazdagabbá teszi - így a csok, és a különböző, hitelképes embereket segítő családi kedvezmény is kizárólag a tehetősebbeknek szól. A szegényeket pedig rend szerint gátlástalanul magukra hagyják az alacsony bérekkel, a devizaadósságokkal, gyerekeiket elzárva az oktatástól.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s