h i r d e t é s

A diákoknak is elegük van a Klikből: „Nincs könyvünk, nincs kréta”

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A diákoknak is elegük van a Klikből: „Nincs könyvünk, nincs kréta”

2016. január 21. - 14:56
0 komment

 

A tananyag modernizálást, a hétköznapi élethez kapcsolódó praktikus ismeretek oktatását (gazdasági alapok, hivatali ügyintézés), szabad tankönyvválasztást és a tanároknak krétát követelnek a Teleki Blanka Gimnázium diákjai. Fizikailag-lelkileg elnyomó rendszernek nevezik a jelenlegi magyar közoktatást, és arra kérik diáktársaikat országszerte, hogy csatlakozzanak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elleni tiltakozásokhoz.

Fotó: 168ora.hu

Január elején Borsod-Abaúj-Zemplén megye legjobb középiskolája, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete tett közzé egy nyílt levelet, mert a jelen körülmények között veszélyben látják az egész magyar oktatási rendszert - írja a 168ora.hu. A felháborodott pedagógusok azt írták:

„Kaotikussá vált minden! Bizonytalanság, elkeseredettség, sokszor apátia uralkodik a tanári szobákban. S az, hogy vannak még jól működő iskolák, jól megtartott órák, versenyeredmények („természetesen” nevezési díjakra és útiköltségre elkülönített keret nélkül), sikeres érettségik és felvételik, kizárólag a tanárok lelkiismeretességének köszönhető – merthogy nem a környezeti hatásoknak és az oktatáspolitika tevékenységének, az biztos!”

A Herman Ottó Gimnázium levelében megfogalmazottakhoz azóta sorban csatlakoznak a magyar oktatási intézmények. Sőt, a diákok is nyilvánosan bírálják a rendszert.

A Budapesti Teleki Blanka Gimnázium nevelőtestülete egy hete tette közzé 16 pontos követelését, így tiltakoznak az oktatási rendszer „diktatórikus és egész pályás letámadása” ellen. Az iskolai diákjai is kiálltak a tanáraik mellett.

„Mindannyiunknak össze kell fognia, hiszen csak egységben tudunk nyomást gyakorolni erre a fizikailag-lelkileg elnyomó rendszerre. (...) Ha most sikerül jelentős reformokat megvalósítanunk, azzal évtizedekre megalapoznánk a sikeres magyar oktatást” – írták közleményükben a diákok, akik 12 pontban foglalták össze követeléseiket.

A Teleki Blanka Gimnázium egyik tanulója az RTL Klubnak úgynyilatkozott„Rengeteg tantárgyból nincsen könyvünk, nincs kréta, az érettségi lapokat nem lehet beköttetni, mert nem volt rá pénz.” A diákok a saját bőrükön tapasztalják a Klik működésképtelenségét: „Nagyon hosszadalmas a procedúra. Ha kitörik egy ablak, hetekbe telik, mire megjavítják.”

A diákok nem csak megfelelő felszerelést, tankönyveket követelnek, hanem a kerettanterv modernizálását és azt, hogy oktassák a mindennapi élethez szükséges ismereteket, például gazdasági alapfogalmakat és a hivatali ügyek intézésének módját.

 

168ora.hu


 

h i r d e t é s