h i r d e t é s

A digitális kormánybiztos szerint jól indult a távoktatás, de nem mindenki osztja optimizmusát

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A digitális kormánybiztos szerint jól indult a távoktatás, de nem mindenki osztja optimizmusát

2020. március 21. - 08:22

 

A KRÉTA-rendszer fagyogat, sok tanárnál a digitiláis oktatás halmozottan felszínre hozza, hogy az "ő tárgya a legfontosabb", más tanerő pedig nem érti, hogy mit jelent a digitális oktatás.

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava

- Jól indult a tantermen kívüli, digitális munkarendre való átállás. A legtöbb esetben a legegyszerűbb technikával is tudnak már dolgozni, azaz a videótanár, az online dolgozatírás és a feladatadás email-ben vagy a KRÉTA (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer- a szerk.), illetve egyéb class room rendszereken keresztül működik – törte meg a csendet Czunyiné Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos, aki noha hétfő óta távoktatásra állt át a teljes hazai oktatás, eddig nem szólalt meg.

Az Office 365-öt – ami nemcsak Word és Excel, hanem interaktív, levelezési és kommunikációs lehetőség is – a kormány 2014 óta minden diáknak és tanárnak ingyenesen biztosítja. Az állami tankönyvek is elérhetők a köznevelési portálon. - közölte Czunyiné a Népszava megkeresésére

– Elindítottuk a Digitális Témahetet több tízezer tanár részvételével, így náluk már kész, a saját tantárgyukra kidolgozott óravázlatok és anyagok, segédletek vannak. Ezt a közösség már múlt péntek este azonnali megosztásokkal elérhetővé tette a saját anyagait, és módszertani segítséget ad. Több tízezer feladat, teszt, több ezer videó és tanári, diákoknak szóló segédlet érhető el – fogalmazott a kormánybiztos. Emlékeztetett arra is, az elmúlt években mintegy 50 ezer pedagógus kapott tabletet, notebookot, hozzá szoftvereket és módszertani képzést. Hozzátette: az M5 csatorna TV-tanár és érettségi felkészítője 2015 óta van fejlesztés és feltöltés alatt, itt is több ezer órányi anyag hozzáférhető.

Ugyanakkor a Népszavának nyilatkozó szülők és pedagógusok nem osztják teljes mértékben Czunyiné optimizmusát. Az iskolák többsége egyáltalán nem rendelkezett kiforrott rendszerrel, protokollal a digitális távoktatáshoz, több kellett volna néhány napnál arra, hogy erre felkészüljenek. A több mint négymilliárd forintból fejlesztett KRÉTA-rendszer is gyakran leáll a túlterhelés miatt, azt leginkább csak éjjel, illetve a kora reggeli órákban lehet használni.

Egy budapesti pedagógusházaspár arról számolt be lapunknak: nemcsak szakmai, hanem magánéleti kihívást is jelent, hogy szinte egyszerre kellene távoktatniuk és a saját gyermekeiknek is segíteniük az online kapott feladatok megoldásában. Egy háromgyermekes édesanya pedig azt mondta: munkája mellett naponta több órát kell eltöltenie azzal, hogy alsó osztályos gyermekeinek segít a technikai nehézségek áthidalásában, sokszor csak este jut ideje arra, hogy ő maga próbálja megtanítani nekik a történelem- vagy matekleckét.

– Amit a kormánybiztos mond, az igaz, de az elmúlt évek fejlesztései nem jó irányba haladtak – erről Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke beszélt lapunknak. Szerinte a digitális oktatást elsősorban az okostelefonokra fókuszálva kellett volna fejleszteni. Az, hogy az állami tankönyveket elektronikus formában feltöltötték a köznevelési portálra, nem nagy előrelépés. A Digitális Témahét pedig – ahogy arra az elnevezésből is következtetni lehet – mindössze egy heti tananyag digitális feldolgozását jelentette, ami a jelenlegi helyzetben kevés. (nepszava.hu)

Lapunknak is nyilatoztak szülők, akik szintén a rendszer döcögősségéről beszéltek. Vannak iskolák, ahol a Google Classroom alkalmazást választották. Ennek nagy előnye, hogy csak egy Gmail-es e-mail cím kell hozzá. Az már más kérdés, hogy a gyerekeknek "hazudniuk" kell, mert a rendszer csak 13 éves kortól hozzáférhető.

A digitális térben a testnevelő tanárok a legviccesebbek. Volt, aki azt kérte a gyerekektől, hogy építsenek akadálypályát otthon, és videózzák le, ahogy szaladgálnak. Szintén testnevelő szabadtéri, tartós futásra bíztatja a gyerekeket, miközben egyre hangosabb a "Maradj otthon" kampány.
Ehhez kapcsolódik egy történelem-feladat kérése is. Még a digitilás oktatás kezdete előtt kiadott egy történelem tanár egy csoportos feladatot, amelyben a csoportvezető gyereknek el kell menni egy adott üzletbe, ahol a kasírkartont kell vásárolni, majd elmenni a többiekhez a történelmi témában kiadott rajzokért, végül készítenie kell egy montázst, amelyeről a fényképet el kell küldeni a tanárnőnek.
Van német tanár is, aki nem könnyíti meg a diákok és szülők dolgát. Olyan formátumban küldözgeti a feladatokat, amelyeket nem lehet szerkeszteni, ezzel plusz munkát ad diáknak, szülőnek. Ki kell ugyanis nyomtatni a feladatlapot, amit a gyerek autána ki tud tölteni és mehet a fénykép.

A fentiekből látható, hog a tanárok igyekeznek, de az is világos, hogy egyáltalán nem értenek az informatikához többségükben, így a digitális oktatás is igen messze van tőlök ebben a pillanatban, amely egyáltalán nem az ő hibájuk.


 

h i r d e t é s