h i r d e t é s

A DK nem hajlandó érdemben válaszolni Gyurcsányné korrupt asszisztensének ügyében

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A DK nem hajlandó érdemben válaszolni Gyurcsányné korrupt asszisztensének ügyében

2019. szeptember 09. - 07:56

 

Nem válaszolt a DK szóvivője a Hír TV-nek azon kérdésére, milyen jogi lépéseket tettek Gyurcsányné korrupt, brüsszeli asszisztensének ügyével kapcsolatban. - írja az origo.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mónus Márton

Barkóczi Balázs ugyanakkor azt nem cáfolta, hogy Gyurcsányné volt beosztottja kitöltötte a hivatali idejét. Korábban azt írt a V4NA nemzetközi hírügynökség, hogy a korrupcióba belebukott egykori tanácsadónak szüksége volt még néhány hét uniós munkaviszonyra a maximális nyugdíjhoz.

A Hírt TV Barkóczi Balázs, a DK újdonsült szóvivőjének vasárnapi sajtótájékoztatóján szeretett volna tájékozódni Gyurcsányné korrupt asszisztensének ügyében. A hírcsatorna valamiféle magyarázatot akart kapni az ellentmondásos történetre, ennek érdekében több kérdést is feltettek a politikusnak: 

  1. Milyen jogi lépések történtek az ügyben a DK részéről?
  2. Milyen munkát látott el hatvan nap alatt José Alberto Alves Pereira a DK brüsszeli küldöttségénél? 
  3. Miért nem vizsgálták ki a volt asszisztens ügyét, vagy ennyiben merültek ki a "szükséges jogi lépések"?
  4. Biztos érti a problémámat, vagy a kérdésemet: kitöltötte a hivatali idejét, ezt a hatvan napot, ez szeptember 2-án járt le. A Demokratikus Koalíció pedig ígéretet tett arra, hogy kivizsgálja az ügyet, és megteszi a szükséges jogi lépéseket.
  5. Ezek szerint akkor nem töltötte ki hivatali idejét az illető?
  6. Mik voltak ezek a szükséges jogi lépések?

Csakhogy Barkóczki gondosan kerülte az érdemi válaszadást, olyan félmondatokkal operált, minthogy "a Demokratikus Koalíció megszüntette az illető úriember szerződést," "az illető úriember már nem dolgozik a Demokratikus Koalíciónál", "a Demokratikus Koalíciónak nincs ilyen nevű munkatársa", "a Demokratikus Koalíció megtette a szükséges jogi lépéseket". A DK-s szóvivő kommunikációs eszköztára ennyiben ki is merült, pedig bőven lett volna mit megmagyaráznia.

Még mindig sok a kérdőjel Gyurcsányné korrupt asszisztensének ügyével kapcsolatban, a DK elzárkózik a válaszadás alólFORRÁS: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Továbbra sincs válasz

Mint ismert, az Origo hozta nyilvánosságra, hogy Gyurcsányné egyik brüsszeli asszisztense, José Alberto Alves Pereira, a portugál Szocialista Párt (PS) európai parlamenti küldöttségének (delegációvezetőjének) volt tanácsadójaként mintegy 

20 ezer eurót lopott el a parlamenti látogatóktól, továbbá szerződéseket hamisított. 

A történtek miatt a portugál rendőrség nyomozást indított ellene.

A Demokratikus Koalíció akkor egy ironikusnak szánt közleménnyel reagált cikkünkre, amelyben köszönetet mondott portálunknak az oknyomozói munkáért. Emellett ígéretet tettek arra, hogy megteszik a "szükséges jogi lépéseket", és tájékoztatást adtak arról, hogy a portugál férfi határozott idejű szerződése szeptember 2-án le fog járni. Mivel szeptember 2-án Alves Pereira neve még mindig ott szerepelt Gyurcsányné hivatalos európai parlamenti képviselői honlapján az asszisztensek között, viszont másnapra nyom nélkül eltűnt, ezért erős a gyanú, hogy az ígéret ellenére a DK nem folytatott le vizsgálatot a korrupciós botrányban, 

a portugál asszisztens maradéktalanul kitöltötte a szerződésben foglalt idejét. 

Ennek fényében továbbra sincs válasz arra, hogy Gyurcsánynénak miért kellett alkalmaznia egy korrupt, portugál bürokratát, és lebukása ellenére miért tölthette ki két hónapos szerződését a DK-nál. Korábban arról számoltunk be, hogy Alves Pereira ügye mögött nyugdíjcsalás sejlik fel: a korrupcióba belebukott egykori tanácsadónak szüksége volt még néhány hét uniós munkaviszonyra a maximális nyugdíjhoz. Fontos adalék, hogy az Európa Tanács vonatkozó rendelete (723/2004/EK) csak a 2009-es EP-ciklus kezdetétől biztosítja az uniós parlamenti alkalmazottak számára a 10 év szolgálat után járó uniós nyugdíjat, amire az 1999 óta Brüsszelben tevékenykedő Pereira csak akkor lenne jogosult, ha a mostani ciklus elején is folytatódik a szolgálata.

origo.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s