h i r d e t é s

A Facebook megállítja az Oroszországból és Iránból származó összehangolt propaganda akciókat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Facebook megállítja az Oroszországból és Iránból származó összehangolt propaganda akciókat

2018. augusztus 22. - 06:56

 

Az internetes cég törölt több mint 600 fiókot Iránnal és Oroszországgal kapcsolatban. Ezek több államban próbálták befolyásolni a közvéleményt. 

Forrás: pixabay.com

A Facebook feltárt  propaganda-kísérleteket, amelyet több száz hamis profil segítségével követtek el. Az online hálózat 652 fiókot, oldalt és csoportot tartalmazott, amelyeket Irán és az orosz katonai hírszerző szervezet működtetett. A kapcsolt számlákkal kapcsolatos összehangolt fellépésekről szólt, mondta Mark Zuckerberg , a Facebook vezérigazgatója egy újságíró konferencián szerdán.

A jelenlegi eljárás négy különálló vizsgálat eredménye volt. "Még mindig vizsgáljuk, és sokat még nem tudunk"

- mondta Zuckerberg. Az iráni elszámolások kapcsolódását az ország állami médiumához részben nyilvánosan hozzáférhető regisztrációs adatokkal bizonyították. Az amerikai bűnüldöző szervek is bekapcsolódtak a vizsgálatokba.

A tevékenységnek az orosz hírszerző körökhöz való hozzárendelése azonban az amerikai biztonsági ügynökségek megállapításai alapján történt. Az orosz oldalak elsősorban Szíriára és Ukrajnára koncentráltak, és ezúttal az Egyesült Államokat nem célozták meg.

A kongresszusi választások manipulálásától való félelem

A Facebook legutóbb július végén észlelt kísérletet tett arra, hogy manipulálják a közvéleményt az Egyesült Államokban a hamis profilok hálózatán keresztül.

 A Facebookot erősen kritizálták azért mert a platformon, különösen az amerikai elnökválasztási kampányban 2016-ban, a hamis profilok képesek voltak széles körben elterjeszteni  téves információkat. Ezért az online hálózat tavaly jelentősen szigorította a biztonsági intézkedéseket. 

Jelenleg több hasonló vizsgálatot is végeztek, mondta Zuckerberg. Az Egyesült Államokban a fő cél az, hogy megakadályozza a közvélemény manipulálását a novemberi kongresszusi választások előtt.

faz.net


 

h i r d e t é s