h i r d e t é s

A fejed fogod: a pálinkafőzés is bekerült az általános iskolások tantervébe

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A fejed fogod: a pálinkafőzés is bekerült az általános iskolások tantervébe

2020. február 24. - 06:42

 

A  7-8. osztályosok kémiaoktatásában ősztől már a javasolt tevékenységek között fog szerepelni “a pálinkafőzés tanulmányozása videofilm segítségével, a folyamat értelmezése”. - írja a hirhugo.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Bánáti Balázs

A 444 -hez egy kémia tanár juttatta el az általános iskolai kémia tantárgy kerettantervét, melyet már ősztől alkalmazniuk kell a pedagógusoknak. Ebben igen érdekes új tudásokra tehetnek szert a nebulók.

A listán javasolt feladatok között szerepel „a víz vagy vörösbor desztillációjának bemutatása, a desztilláció folyamatának értelmezése” vagy “a pálinkafőzés tanulmányozása videófilm segítségével .

Mint a kerettanterv felvezetésében írják,

az élményközpontú tanításnak arra kell összpontosítania, hogy a tanulók tudatába beépüljön: a kémiai ismeretek szükségesek az élőlényekben zajló folyamatok megértéséhez, a mindennapokban használt tárgyaink előállításához, feladata a tudatos vásárlási és anyagfelhasználási szokások kialakítása, az egészségvédelemhez és az élhető környezet megóvásához szükséges ismeretek és szemlélet biztosítása.

444 megemlíti, hogy az általános iskolások 7-8. osztályosok biológia kerettantervében az alkohol és a pálinka egészségre gyakorolt hatásáról nincs szó. Biztosan azért, mert az alkohol betegség nem “jelentős probléma” Magyarországon.

Miután az Orbán-kormány 2010-ben egyik első intézkedésével legalizálta az otthoni pálinkafőzést, az iskolában tanultak ősztől már valódi családi programokban jöhetnek elő. Boltban vagy kocsmában ennyi idősen úgysem vehetnek pálinkát a gyerekek

- teszi hozzá a 444.

hirhugo.hu


 

h i r d e t é s