h i r d e t é s

A Fekete-tenger elaknásításán dolgozik az orosz hadsereg

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Fekete-tenger elaknásításán dolgozik az orosz hadsereg

2022. június 24. - 16:29

Hírszerzési értesülések szerint a cél a gabonaexport megakadályozása, mely világszintű éhínséghez vezethet.

A kép illusztráció! - Forrás: The Moscow Times

Odessza és Ocsakiv kikötőiben - akárcsak korábban a Dnyeper folyóban - helyeznek el aknákat az orosz katonák amerikai hírszerzői értesülések szerint. Az oroszok tagadják ezt, az ukránokat vádolva azzal, hogy aknákat telepítenek saját kikötőikbe, írja a The Guardian cikke.

Az amerikai műholdfelvételeket is közzétettek, amelyeken az orosz rakétacsapások által Mikolajivban, az ország második legnagyobb gabonatárolójában okozott károk láthatók. A júniusi bombázás olyan időszakban történt, amikor a gabonaexport megszakadása globális éhínséget fenyegetését tartogatja. Szerdán a mikolajivi napraforgóolaj-tároló tartályokat is támadás érte.

Elszigetelnék a kikötőket

Az amerikaiak úgy vélik, hogy az oroszok célja elzárni a tengertől azokat a kikötőket, amelyekben még az ukránok gyakorolnak felügyeletet.

"Megerősíthetjük, hogy Oroszország azon korábbi állításai ellenére, miszerint nem telepít bombákat a Fekete-tenger északnyugati részén, a valóságban aknákat telepítenek a Fekete-tengerbe

Ocsakiv közelében. Arra is vannak jelek, hogy az orosz hadsereg korábban a Dnyeper folyónál aknázott" - fogalmazott egy amerikai hírszerzési tisztviselő.

"Nem lehet alábecsülni az orosz intézkedések hatását, amelyek miatt megszűnt a tengeri kereskedelem a Fekete-tenger északi harmadában. A térség nem biztonságos a hajózás számára, miközben Ukrajna tengeri exportja létfontosságú a globális élelmiszerbiztonság szempontjából" - tette hozzá a tisztviselő, rámutatva, hogy Ukrajna a globális búzaexport tizedét szállította korábban, és ennek mintegy 95 százaléka a fekete-tengeri kikötőkön keresztül hagyta el az országot.

Keresik a megoldásokat

Jelenleg alternatív szárazföldi útvonalakat keresnek a búzaexport számára, illetve az USA segítséget ajánlott Törökországnak, amely korábban arra vállalkozott, hogy a teherhajókat kinavigálja a Fekete-tengeren át.

Ankara ugyanakkor állítása szerint nem tudott egyelőre Oroszországgal egyeztetni a búzát szállító hajók konvojaival kapcsolatosan.

A június 4-i mikolajivi gabonatároló-bombázásokkal kapcsolatosan a következőket mondták el amerikai tisztviselők: "A műholdas képeken jól látható, hogy a telephely három gabonasilója, valamint a gabonát hajókra rakodó szállítószalag-rendszer is megsemmisült. Az orosz támadás miatt a gabonaterminál exportkapacitása legalább egyharmadával csökkent".

Legalább két napraforgóolaj-tároló is súlyos sérüléseket szenvedett a bombázások miatt.

Az oroszok tagadnak is, meg nem is

A Kreml hivatalosan tagadja, hogy globális éhínséget akarna előidézni, de a hét elején Margarita Simonyan, az RT orosz propagandacsatorna vezetője mégis azt sugallta, hogy ez a stratégia.

"Az éhínség el fog kezdődni, ezt követően pedig feloldják a szankciókat és ismét a barátaink lesznek, mert rájönnek, hogy lehetetlen nem barátkozni velünk" - mondta Simonyan egy szentpétervári gazdasági fórumon. (Infostart)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s