h i r d e t é s

A felhők hózáporokat hurcolhatnak, néhol akár mínusz 10 fok is lehet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A felhők hózáporokat hurcolhatnak, néhol akár mínusz 10 fok is lehet

2020. március 31. - 06:17

 

Kedden délelőtt gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem alakul ki. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Délután a Tiszántúlon gyengén felhős marad az ég, az ország más részein megnövekszik a felhőzet. A felhős tájakon elszórt jelleggel alakulhatnak ki hózáporok, havas eső záporok. Élénk marad az északkeleti irányú szél, időnként erős lökések is előfordulhatnak. A délutáni csúcsértékek 5, 9 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Kedden frontmentes időszak veszi kezdetét. A kemény éjszakai fagyok nem kedveznek az ízületi panaszokkal élőknek. - írja a meteoklinika.hu.

Kedden és még jó pár napig nem érkezik időjárási front fölénk. A hétfőn áthaladó front mögött észak felől hideg légtömegek áramlanak térségünk fölé, ennek hatására a hőmérséklet értékei jóval az évszakos átlag alatt alakulnak. Keddre virradó éjszaka erősen lehűl a levegő, a minimum-hőmérséklet értékei az ország nagy részén -1, -6 fok között alakulnak, de a derült és szélvédett völgyekben -8, -10 fok sem kizárt! A markáns lehűlés következtében a hidegfrontot jellemző panaszok erősödnek fel, többeknél jelentkezhetnek görcsös panaszok és kopásos eredetű ízületi bántalmak. Amennyiben sajgó ízületekkel ébred, kezdje a napot egy átmozgató tornával, de ügyeljen arra, hogy ne erőltesse meg végtagjait. Abban az esetben, ha a tünetek napközben sem múlnak el, alkalmazzon meleg borogatást és kímélje meg fájó ízületeit.

Napközben mérsékelt melegedés várható, a délutáni csúcsértékek jellemzően 10 fok alatt maradnak. Ez a melegedés még nem lesz markáns, de a fokozottan érzékenyek körében enyhébb vérnyomásproblémák már ezen a napon is felléphetnek.  Az északi, északkeleti irányú szél helyenként megerősödik, a szélre érzékenyek fejfájást, ingerlékenységet és nyugtalanságot tapasztalhatnak. A fejfájás enyhítése érdekében fogyasszon több folyadékot, testtömegtől és fizikai állapottól függően 1,5-2 liter víz elfogyasztása javasolt.

Az elszórtan kialakuló hózáporok és az alacsony hőmérsékleti értékek nem kedveznek a szabadtéri tevékenységeknek. Reggeli munkába utazás esetén ajánlott rétegesen öltözni, vastagabb kabát nélkül ne induljon útnak. A kórokozók terjedésének csak a megfelelő higénia betartásával szabhatunk gátat: kerülje a tömeget, mosson sűrűbben kezet és gyakrabban használjon kézfertőtlenítőt!

A ciprus-és tiszafafélék légköri pollenkoncentrációja közepes, helyenként magas. Az allergiások tünetei felerősödhetnek, a panaszok mérséklése érdekében ajánlott kerülni a tejtermékek fogyasztását. A légszennyezettség a Tiszántúlon magas, egyes városokban veszélyes a levegő minősége.

A közlekedés során a hózáporok és az erős oldalszél okozz a fő veszélyt. A hózáporok hatására csúszóssá válhat az útburkolat, az erős oldalszél ront a gépjármű menetstabilitásán. A balesetveszély nagy, vezessen fokozott figyelemmel és legyen körülteintő.

Vezető tünet a mai napon: ízületi panaszok, görcsös panaszok. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s