h i r d e t é s

A fiataloknak hízelgett Orbán, de egy nemlétező Magyarországról beszélt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A fiataloknak hízelgett Orbán, de egy nemlétező Magyarországról beszélt

2019. március 12. - 16:21

 

Ahol a miniszterelnök lehetőségekről szónokolt a diákságnak egy szakmákat népszerűsítő fesztiválon, ott csupán kilátástalanság vár a magyar fiatalok többségére.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a XII. Szakma Sztár Fesztiválon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, 2019. március 12 - Fotó: MTI / MTVA/ Máthé Zoltán

Magyarország ajánlata a fiataloknak a biztonságos környezet és a biztos jövő - állította Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Hungexpón, a XII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján. A plafon nem szakadt le.

"A mi fiataljaink a mi aranytartalékunk. Aki elereszti a fiataljait, az elveszíti a jövőjét. Márpedig Magyarország meg akarja nyerni a jövőt, ehhez pedig szükség lesz rátok" - mondta diákok szemébe az a miniszterelnök, aki 16 évre szállította le a tankötelezettséget, miközben pontosan tudható, hogy a végzettség nélkül iskolából kieső fiatalok egész életükben fillérekért kell majd robotoljanak. A miniszterelnök, akinek kormánya úgy központosította a közoktatást, hogy hatalmi szóval lehessen nemegyszer zsarnokként viselkedő iskolaigazgatókat és pedagógusnak alkalmatlan tanárokat kényszeríteni a financiális gondokkal küzdő iskolákra. Az Orbán, akinek kormánya ötletszerűen, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által tollba mondott pillanatnyi munkaerőpiaci igények kedvéért alakítja a felsőoktatást: a humántudományokat és társadalomtudományokat kivérezteti, egyetemeket tesz fizetőssé, és a tanulmányok megkezdését nyelvvizsgához kötve nullára csökkenti a hátrányos helyzetűek továbbtanulásának esélyét.

A kormányfő azt is mondta: külföldön eltölteni valamennyi időt, tanulni, dolgozni mindig hasznos és jó dolog, de előbb-utóbb vissza kell térni, mert "a ti jövőtök nem ott, hanem itt vár rátok". Ezzel vélhetően azt a tényt reagálta le, hogy a Fidesz-KDNP hatalomra kerülése óta egyes becslések szerin vagy félmillió, de mindenképpen több százezer, többségében fiatal ment külföldre tanulni, illetve dolgozni, jelentős részük pedig nem is tervez visszajönni.

Magyarország jövője a mai fiatalok döntéseiből áll össze, amilyen szakmát, pályát, életet, jövőt választanak maguknak, olyan lesz az ország.

- jelentette ki Orbán. Szerinte Magyarországon beindult és magas fordulatszámon működik a gazdaság, az ország gyarapodik, fejlődik, egyre jobban teljesít. Így Magyarország - ahol a bérek is lendületesen nőnek - jól fizető munkahelyeket ajánl a főváros mellett vidéken is. Igaz ugyan, hogy a bérek országos átlaga nettó 219 ezer forint csupán, de ez sok helyen az egyre dráguló lakhatásra is éppen csak elég, ráadásul 20-ból 19 megyében még ez az összeg is álom csupán. Arról nem is beszélve, hogy az átlag számítása torzít: 100 dolgozó közül az 5 legjobban kereső bére éppen annyi, mint a legrosszabbul fizetett 40 bére együttvéve. Az átlagos bérek messze alulmúlják az átlagbért. A minimálbér még ahhoz sem elég, hogy nagyon szűkösen megéljen belőle valaki. A Fidesz pedig a minimálbér és a bérminimum emelése helyett a heti hat munkanap törvénybe iktatásával, a rabszolgatörvénnyel kívánja rendezni a napi megélhetési gondokkal küzdő emberek sorsát; vagy inkább a tőle dolgos kezek biztosítását váró nagyvállalatokét.

A nemzetközi nagyvállalatok ezrével hozzák létre a munkahelyeket, mondta még a miniszterelnök. És valóban, adóforintok százmilliárdjait fizeti ki a kormány arra nem éppen rászoruló óriásvállalatoknak. Mely vállaltok aztán tovább spórolnak a munkások fizetésén: a szakszervezetek január óta gyakorlatilag naponta jelentenek be újabb és újabb sztrájkokat az ország egész területén.

Orbán megjegyezte továbbá, hogy az állam készen áll segíteni a fiataloknak az otthonteremtésben és a családalapításban. Ezzel a középosztályon kívül másnak nem elérhető, tízmilliós "asszonyhitelre" utalhatott, a szintén tehetőseknek szóló autóvásárlási támogatásra, illetve a csokra, mely megint csak a hitelképes, tehát jól kereső réteget segíti otthonhoz, mellékhatásként tízmillió forintokkal megdrágítva az ingatlanokat. Megjegyzendő, a Fidesz-KDNP tíz éve nem emelte a családi pótlékot, a családtagjaikat otthon ápoló embereket is cserben hagyta, és a haldokló egészségügyben gyerekorvosból is országszerte hiány van.

A kormányfő végül az alulfizetett és végletekig leterhelt tanárokhoz szólt, akik a gyakorta minősíthetetlen, hibáktól hemzsegő állami könyvekből kénytelenek tanítani. Elismerését fejezte ki a magyar fiatalokért végzett áldozatos munkájukért, és arra kérte őket, neveljenek újabb és újabb hazaszerető és tettre kész fiatalokat. (MTI) / nepszava.hu


 

h i r d e t é s