fbpx A Fidesz EP-képviselője úgy látja, hogy a brüsszeli elit demokratikus mezbe öltözik | CIVILHETES

h i r d e t é s

A Fidesz EP-képviselője úgy látja, hogy a brüsszeli elit demokratikus mezbe öltözik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Fidesz EP-képviselője úgy látja, hogy a brüsszeli elit demokratikus mezbe öltözik

2021. június 20. - 08:41

 

A következő hónapokban az Európai Parlament, a nemzeti parlamentek, a kormányok és a civil társadalom képviselőinek százai próbálnak együttesen válaszokat találni az Európai Unió előtt álló kihívásokra.

Trócsányi László - Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd

Eldördült az Európa jövőjéről szóló konferencia startpisztolya - mondta Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Magyar Nemzetnek.

A következő hónapokban az EP, a nemzeti parlamentek, a kormányok és a civil társadalom képviselőinek százai próbálnak együttesen válaszokat találni az Európai Unió (EU) előtt álló kihívásokra.

A konzultációsorozat kimondott célja, hogy közelebb vigye az uniós intézményeket a polgárokhoz.

Az EP delegációjában Trócsányi László és Gál Kinga képviseli a magyarországi kormánypártokat.

Trócsányi László szavai szerint a brüsszeli elit "úgy döntött, hogy demokratikus mezbe öltözik". Megjegyezte: a képet jócskán árnyalja, hogy európai nép nem létezik, a különböző tagállamok polgárai nem közvetlenül az EU-hoz, sokkal inkább a saját országukhoz kötődnek.

"Azt gondolom, hogy nem lehetnek illúzióink, az európaiaknak ­ vélhetően lesújtó a véleményük az EU elmúlt években nyújtott teljesítményéről. Az unió újabban ugyanis számos olyan dologgal foglalkozik, amihez igazából nincs köze, nincsenek hatáskörei a szóban forgó területeken. Az embereket pedig inkább az érdekli, hogy az intézmények miért nem képesek a sikeres vakcinabeszerzésre vagy a határok hatékony védelmére" - fogalmazott Trócsányi László.

Hangsúlyozta: nagy jelentőséget tulajdonít a konferenciának, de azt nem szeretné, hogy pusztán azért kerüljön fel a "demokratikus mez", hogy kimondhassák: a polgárok a mind szorosabb integrációt szorgalmazzák.

"Ez önmagunk becsapása lenne. Nem szabad hagyni, hogy a konferencia végkövetkeztetéseit előre megfogalmazzák" - emelte ki.

Azt mondta, nyomásgyakorlást érez a brüsszeli intézmények részéről, amelyek elő akarják írni a tagállamoknak, hogy milyen irányba mozduljon el az ­integráció.

Megjegyezte: a tagországok körében teljesen eltérőek az elképzelések a kontinens jövőjéről. Egyesek föderalista Európát akarnak, mások a nemzetek Európája mellett állnak. Arról nem is beszélve, hogy a tagállamokban a polgárok is más-más módon gondolkodnak az unióról.

"Amint ideológiai terepre tévedünk, zsákutcába juthat az EU jövőjéről szóló diskurzus" - fogalmazott Trócsányi László.

A Fidesz politikusainak üzenete, hogy "az áldemokratikus mezt a realitás mezére kell cserélni" - jelentette ki, hozzátéve: "a brüsszeli buborék nem erőltetheti rá az akaratát a tagállamokra".

Trócsányi László úgy vélekedett: a fősodor által antieuropéernek mondott pártok még nem lesznek Európa-ellenesek, csak mert más a víziójuk. Viszont nagyon könnyen kapják meg ezt a címkét - fűzte hozzá. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s