h i r d e t é s

A Fidesz felszólalt a korrupció ellen

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A Fidesz felszólalt a korrupció ellen

2019. május 12. - 06:49

 

"Ne legyél korrupt és mindig JÁTSSZ TISZTÁN!" - A kampányt valódi közbeszerzési verseny nélkül egy kormányközeli ügynökség készítette.

Forrás: Játssz Tisztán / Facebook

A FIDESZ “sikerének” titka: bármi gazságot elkövethetsz, csak állítsd az ellenkezőjét, majd vádold meg vele az ellenségedet! Másképpen fogalmazva: kampányolj az ellen, amit nap mint nap elkövetsz, főleg, ha még a kampányból is pénzt csinálhatsz!

A minap beültünk szórakozni a CinemaCity egyik mozitermébe, ahol a filmelőzetesek között a képünkbe toltak egy-egy kormánypropaganda filmecskét. NEM, most nem a migráncsok és Brüsszel volt soros…, hanem éppen jófiút játszottak a gaz honatyák, ugyanis megkérnek minden polgárt, hogy ejnye már, ne legyél korrupt és mindig JÁTSSZ TISZTÁN! A végén büszkén hirdetve, hogy ugye: „Készült Magyarország Kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával.” Arról a Kormányról van szó, amelynek esze ágában sincs csatlakozni az Európai Ügyészséghez, hiszen annak hatásköre lesz arra, hogy kivizsgálja az uniós pénzügyi érdekeket sértő bűncselekményeket (csalás, korrupció, pénzmosás, stb.) és az elkövetőket büntetőeljárás alá vonja.

Miután 4-5 filmecskét végig kellett néznünk, borzasztóan érdekelni kezdett, hogy mi lehet a mozgatórugója annak, ha egy farkas a húsevés ellen kampányol. Kis keresgélés után kiderült: az, hogy még több húst ehessen… (Egyék csak a BIRKÁK a füvet, azok úgyis mindent bezabálnak…)

A témának külön Facebook oldalt nyitottak, érdemes megnézni, akkor is, ha émelyeg a gyomrod. Megéri, mert nagyon cuki. Na jó, a cukiság mellett eléggé gagyi, vagy inkább nevezzük a filmeket alacsony költségvetésűnek. (Csak az a baj, hogy biztosan tudható, hogy szó sincs itt alacsony költségvetésről, itt kérem ismét kemény milliók cseréltek gazdát.) Érdemes megnézni, mert minden jóérzésű ember arra tanítja a gyermekeit és unokáit, amire a filmecskék is felhívják a figyelmet. Teljesen normális lenne a kampány, egy normális országban. A kampányt egyébként az EU kezdeményezte, helyesen felismerve, hogy a fiatal korosztály nevelését időben el kell kezdeni.

Csiky Zsolt / kolozsvaros.com

 

Még az OGP-s időkben született egy akcióterv>, melyben a kormány az antikorrupciós jó gyakorlatok menüjéből kicsemegézte a politikailag kevéssé rizikósakat és azokat önként vállalta. A vállalások egy része beépült a 100%-ban uniós finanszírozású „Kapacitásfejlesztés és szemléletformálás a korrupciós esetek nagyobb arányú felderítése, illetve megelőzése érdekében” nevű, 5 milliárdos uniós projektbe, melynek fókusza az integritásszemlélet terjesztése. Ugyan az uniós pénzhez bevillantott OGP-együttműködés már a múlté, a vállalásokból már nem lehetett kihátrálni. Az 5 milliárd forint nagyja képzésekre, tananyag-fejlesztésre ment, a szakmai munka a közigazgatási képzést bekebelező Nemzeti Közszolgálati Egyetemen zajlott. Szántak azonban az Unió pénzéből 260 millió forintot lakossági tájékoztató kampányra, közvélemény-kutatásra és mobiltelefonos applikációk fejlesztésére is. A Szolgálat, mint fedett nyomozásokkal foglalkozó állami szerv, maga nehezen végezte volna el ezeket a tevékenységeket, így a közbeszerzést be kellett dobnia a központi közbeszerzési rendszerbe, mely felett Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodája felügyel és mely addig jutott a központosításban, hogy egyetlen egy haveri cégcsoportot engednek csak megrendeléshez.

***

A teljesítési határidő meghosszabbítása után a kampány végül a Játssz tisztán! FB oldalrakerült ki 2019 tavaszán.Az oldalnak jelenleg mindössze 200 kedvelője van, de a tartalmak a hirdetésekkel így is százezer emberhez jutnak el. Természetesen magas szintű korrupcióra nincs utalás, csak szemetelő gyerekek és nyelvvizsgás borítékok ábrázolják a problémát. Az oldalon videós tartalmak és a "baglyos" mobilalkalmazás is elérhető, ami sugalmazó kérdéseivel néhány perces kihívást nyújt csupán annak, aki letölti. A közhelyes szituációkat ábrázoló videók annyira apolitikusra sikerültek, hogy a hétköznapi korrupciós helyzetek mellett karikatúraszerűen eltúlzottan szemetelők is szerepelnek benne. Ebből az összegből állami szervek civil szervezetek bevonásával, vagy pályázaton kiválasztott civil szervezetek hatásos, valódi mondanivalóval bíró, célzott üzeneteket megfogalmazó kampányt csinálhattak volna az Unió erre juttatott pénzéből. Ehelyett közhelyparádét és letudós kampányt kaptunk. (k.blog.hu)


 

h i r d e t é s