h i r d e t é s

A Független Diákparlament továbbra is kiáll a tanulás szabadságáért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Független Diákparlament továbbra is kiáll a tanulás szabadságáért

2018. augusztus 17. - 06:41

 

"Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy a napokban nyilvánosságra hozott minisztériumi döntés értelmében a kormány megszüntetné a magyar egyetemeken a Társadalmi nemek tanulmánya elnevezésre hallgató mesterképzéses szakokat." - írja a Független DIákparlament

Fotó: Diákparlament / Facebook

A döntés a Közép-Európai Egyetemet és az Eötvös Loránd Tudományegyetemet érinti, melyek közül utóbbi az egyetlen olyan egyetem Magyarországon, amely az említett mesterszakot magyar nyelven oktatja. Az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja szerint a képzést 2016 óta működtetik, mely ezidáig kifogástalanul zajlott, a képzés folytatása mellett kiállt

A Független Diákparlament is több okból kifogásolja a döntést

  1. Mint ahogy véleményünk szerint a középiskolák dolga meghatározni, mely szakterületen szeretnének oktatni, úgy azegyetemek szakmai autonómiájátis fontos dolognak tartjuk, ezt nem lehet politikai vagy ideológiai megfontolásokból megbolygatni.
  2. Az említett szakegy, a Független Diákparlament által is fontosnak tartott kulcskérdéssel is foglalkozik, mely nem más, mint azesélyegyenlőség. Szervezetünk az anyagiésetnikai esélyegyenlőség mellett a nemi alapú esélyegyenlőséget is fontosnak tartja, melyhez a Társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés léte hozzájárul.
  3. A szakmai autonómia és esélyegyenlőség mellett további, egyik legfontosabb alapelvünk a demokrácia, melyet a kormány ezzel a döntésével súlyosan megsértett, ugyanis minden társadalmiegyeztetést, sőt, azérintettekkel való egyeztetést is mellőzve hozta meg.
  4. Ha megnézzük a döntéshozók környezetéből, szellemi hátországából, illetve a hozzájuk közel álló sajtótermékekből érkező, a társadalmi nemek oktatását bíráló kritikákat, láthatjuk, hogy az ezeket megfogalmazója többsége nincs is tisztában azzal, mit is tanítanak ott. Nagyon nem szeretnénk egy olyan Magyarországon élni, ahol a tudatlanságból és félreinformáltságból megszülető megalapozatlan félelmek eltaposhatnak megalapozott és magas szakmai nívón működő egyetemi szakokat.

Kérjük, vonják vissza a fent említett döntést, azt az egyetemek és civil szervezetek részvételével tárgyalják újra, határidejét ne határozzák meg a tanév kezdete előtti időpontra.


 

h i r d e t é s