h i r d e t é s

A hét végéig marad a változékony, gyakran szeles idő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A hét végéig marad a változékony, gyakran szeles idő

2017. április 11. - 06:33

 

Kedden, illetve csütörtökön is egy-egy hidegfront vonul át hazánk térségén, mindkettőt erős szél, átmeneti lehűlés, illetve elszórtan záporok is kísérik - írja az Időjárás.hu.

A változékony napok sora várhatóan a húsvéti hosszú hétvégén sem szakad meg: egy érkező kettősfrontnak köszönhetően vasárnap egyre többfelé borul be az ég és eredhet el az eső.

Délelőtt az ország jelentős részén még erősen felhős, borult időre számíthatunk, csupán északnyugaton lehet kevesebb felhő. Elszórtan várható eső, illetve zápor. 

Délután tovább szakadozik a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap, felhősebb tájak már csak a nyugati határszélen, illetve északkeleten fordulhatnak elő. Itt helyenként még kisebb eső, futó zápor kialakulhat, máshol azonban már nem valószínű csapadék. Megélénkül, a nyugati és a középső megyékben meg is erősödik az északias szél.

Kora délután 13, 19 fok várható. 

idojaras.hu

Orvosmeteorológia

Kedden egy átvonuló hidegfront érezteti hatását, felerősödnek az arra érzékenyek panaszai, ráadásul a frontot kísérő erős szél másokat is megviselhet - írja a meteoklinika.hu.

A frontérzékenyek körében görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, a legintenzívebb tünetekre az északnyugaton élők számíthatnak. A panaszok mérséklése érdekében, az étkezések során részesítse előnyben a magnéziumban gazdag élelmiszereket, fogyasszon például teljes kiőrlésű pékárukat, olajos magvakat, illetve sötét levelű zöldségeket. A borsmenta tea szintén remek görcsoldó hatással bír.

Az országszerte rendkívül szeles idő a fejfájásos panaszokat tovább fokozhatja, sokan pedig nyűgösebbek, ingerlékenyebbek lehetnek a megszokottnál. A megnövelt folyadékbevitel részeként érdemes napközben citromfű teát iszogatni, amely nem csak a megnyugvásban segíthet a stresszesnek ígérkező napon, de a fejfájást is enyhítheti. Este többeknél nyugtalanság, illetve alvásproblémák léphetnek fel, a párnára csepegtetett levendula illóolaj azonban megoldásnak bizonyulhat az álmatlanság leküzdésében.

A szabadtéri programok során erősen szeles időre kell készülni, amely jelentősen rontja hő-és komfortérzetünket, ajánlott tehát szélálló, réteges öltözetben elindulni otthonról. Helyenként az esernyőre is szükség lehet, különösen az ország délnyugati, illetve keleti tájain.

Az UV-sugárzás már nem éri el az erős fokozatot, a leégés veszélye a déli órákban is kicsi.

Azokon a vidékeken, ahol az átvonuló hidegfrontot csapadék is kíséri, ott átmenetileg mérséklődik a pollenterhelés, máshol azonban a platán, helyenként pedig a tölgy és a fűz pollenje továbbra is intenzív tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. Amennyiben ezek közül allergiás valamelyik növény virágporára, akkor szemviszketést, könnyezést, tüsszögést tapasztalhat. Lehetőleg mellőzze a tejtermékek fogyasztását, illetve a napi szellőztetést is időzítse inkább a reggeli, vagy kora esti órákra.

A közlekedők dolgát az országszerte erős oldalszél okozta csökkent menetstabilitás, illetve a helyenként nedves, és könnyen csúszóssá váló utak nehezíthetik. A balesetek elkerülése érdekében fokozott körültekintéssel javasolt közlekedni, vezessenek óvatosan, a vizes útszakaszokon tartsanak nagyobb követési távolságot! 

meteoklinika.hu


 

h i r d e t é s