h i r d e t é s

A heves tiltakozás ellenére legalizálták az eutanáziát Portugáliában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A heves tiltakozás ellenére legalizálták az eutanáziát Portugáliában

2021. február 01. - 06:19

Portugália lett a negyedik európai ország, ahol már nem számít bűncselekménynek az eutanázia, de csak az ország állampolgárainak, így elejét véve, hogy külföldről e célból utazzanak ide.

Portugál parlament - Forrás: Insider

A portugál parlament megszavazta az eutanázia legalizálásáról szóló törvényjavaslatot, így ők lettek a hetedik ország a világon, ahol a halálos betegek orvosi segítséggel vethetnek véget életüknek. A törvény szerint a halálos betegek akkor kérhetik a beavatkozást, amennyiben „hosszan tartó fájdalmat” éreznek, illetve mentális állapotuk megfelelő a döntés meghozatalára.

Az eljárást csak portugál állampolgárok, illetve az országban engedéllyel élők kérhetik, így megakadályozva, hogy csak ez okból utazzanak be máshonnan. A törvényt még alá kell írnia a konzervatív Marcelo Rebelo de Sousának, aki korábban úgy nyilatkozott, tiszteletben tartja majd a parlament döntését, írja a TRTWorld.

Sokan kritizálták a szavazás időzítését, az ellenzéki PSD szerint a koronavírus-járvány éppen „nagy szorongás és nagy félelem van az emberek között, ami befolyásolhatja az ilyen élet-halál kérdésekről való döntést”, míg két, az ország nyugdíjasotthonainak nagy részét kezelő cég szerint a törvény „tiszteletlen” az otthonokban lévőkkel szemben.

A kormányzó párttól Ines Real azonban úgy reagált, álszent dolog felhozni az ország jelenlegi helyzetét és a koronavírus miatti haláleseteket egybemosni azokkal, akik maguk szeretnék, hogy az eutanázia felmentse őket a szenvedés alól.

A portugálhoz hasonló, orvosi eutanázia engedélyezett már az Európai Unión belül Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban is. A 20. század nagy részét egy fasiszta rezsim alatt leélő ország az utóbbi évtizedekben törvényessé tette az abortuszt és a melegházasságot is az eutanázia mellett. (liner.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s