h i r d e t é s

A hideglégpárnás időben, továbbra is köddel és ónos szitálással takarózik az ország

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A hideglégpárnás időben, továbbra is köddel és ónos szitálással takarózik az ország

2020. január 14. - 06:16

 

Hideglégpárnás időszak folytatódik, sokfelé egész nap nyirkos, ködös lesz a levegő. Helyenként egész nap megmarad a fagy, markáns front hosszú ideig nem érkezik.  - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Varga György

A következő napokban kedden délelőtt borult, párás, ködös időre van kilátás. Helyenként szitálás, ónos szitálás előfordulhat.  Délután borongós, párás időre van kilátás, helyenként tartósan megmaradhat a köd. Csak a magasabb hegycsúcsokon lehet napsütés. Elszórtan szitálásra és ónos szitálásra is készülni kell. Időnként megélénkül a délnyugati, déli szél. A csúcshőmérséklet -3, +3 fok között alakul, csak a napos vidékeken lehet ennél pár fokkal melegebb.

Orvosmeteorológia

Kedden frontmentes, de továbbra is kellemetlen, lehangoló lesz az idő. Aluszékony, közben pedig stresszes is lehet. - írja a meteoklinika.hu.

Kedden napközben front nem érkezik térségünkbe, de nem alakul kedvezően az élettani helyzet. A nyirkos, borongós időben kedvetlen, lehangolt lehet, ne csodálkozzon, ha reggel álmosan, fáradtan ébred. Az ízületi panaszokkal élőket is megviseli a párás időszak, amennyiben ön is ebbe a csoportba tartozik, akkor továbbra se hanyagolja a reggeli, kímélő átmozgatást, de az is jót tesz, ha folyamatosan melegen tartja a sajgó végtagokat. A fáradtsága ellenére ingerlékenységet, akár ok nélküli stresszt is tapasztalhat, a tartós rosszkedv az egész közérzetére negatív hatással lehet. A fényhiány az idegrendszert is igénybe veszi. 

A párás levegő kedvez a kórokozók terjedésének, ezzel együtt ha nem öltözik megfelelően, akkor a megfázás veszélye is növekszik. A téli, egyre hidegebb időszakban a szokottnál is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a vitamin-utánpótlásra: fogyasszon naponta legalább háromszor friss zöldséget és gyümölcsöt. Az étkezésben a melegítő hatású fűszerekkel (fahéj, gyömbér, bors) készült fogásokat részesítse előnyben, ezekkel, valamint meleg, citrommal és mézzel ízesített teával gyorsan átmelegedhet a fázósabb reggeleken.

A nyugalomba jutott levegőben tovább növekszik a szennyezőanyagok koncentrációja. A nitrogén-oxidok és a PM10 mennyisége főleg a forgalmasabb csomópontokban lépheti át az egészségügyi határértéket. A a szén- és fatüzelésű kazánokból, valamint az autók kipufogókból származó káros anyagok feldúsulására lehet számítani szinte az egész ország területén.

Foltokban sűrű köd ronthatja a közlekedési feltételeket, mely helyenként hosszabb ideig is megmaradhat. Mérsékelje a sebességet, tartson nagyobb követési távolságot ezeken az útszakaszokon. A ködből, valamint a ködfelhőzetből is előfordulhat szitálás, ami nedvessé, csúszóssá teszi az útburkolatot. Kerülje a hirtelen fékezést, valamint a hitelen irányváltoztatással járó helyzeteket is!

Vezető tünet a mai napon: lehangoltság, fáradtság, stressz. A fent említett gyógymódok csupán tájékoztató jellegűek, különösen, ha még az sem tisztázott, hogy esetünkben milyen időjárási folyamatok okozzák a kellemetlen, nem egyszer súlyos vagy veszélyes következményekkel járó panaszainkat. Ilyen esetben javasoljuk, hogy forduljanak meteogyógyászhoz. Valódi megoldást csak egy meteogyógyászati kivizsgálás adhat, ami alapján ma már hatékony terápiák is rendelkezésre állnak.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s