h i r d e t é s

A Huawei bemutatta 40 százalékkal hatékonyabb energiatároló rendszerét

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

A Huawei bemutatta 40 százalékkal hatékonyabb energiatároló rendszerét

2024. április 12. - 12:03

Egy család átlagos fogyasztásához elegendő energiát tud tárolni egyetlen új modul

Forrás: Solaire-Expert.com

Új, hatékonyabb energiatárolási rendszerrel frissítette termékkínálatát a Huawei Technologies. A napelemes háztartási méretű kiserőműbe (HMKE) csatlakoztatható energiatároló rendszer az eddiginél 40 százalékkal több energia leadására képes a megnövelt hatékonyságnak köszönhetően, így ideális lakossági célú felhasználásra. A tárolókapacitás rugalmasan növelhető akár 20,7 kWh-ig, párhuzamos üzemeltetéssel pedig 82,8 kWh-ig. A gyártó Bécsben mutatta be az új megoldást, amely várhatóan szeptemberben már elérhető lesz a magyar piacon is.

Az előrejelzések szerint a következő években az energiatárolási piacon robbanásszerű növekedés várható: 2024 és 2031 között a piac évente körülbelül kilenc százalékkal fog bővülni, ennek eredményeként a tavalyi 256 milliárd dolláros értékről 2031-re várhatóan meghaladja majd az 506,5 milliárd dollárt.

Magyarországon jelenleg összesen körülbelül 30 MW-nyi ipari akkumulátoros energiatároló működik, ez azonban a Huawei várakozása szerint jelentős mértékben növekedni fog a következő években, különösen a naperőművek terjedésével és a hálózatba kapcsolásuk korlátainak enyhülésével. Ezen felül a lakossági fogyasztóknál, valamint a kisvállalkozásoknál is számítani lehet az akkumulátoros energiatároló rendszerek terjedésére, amelyet az állam is ösztönöz. A kormány tervei szerint 2030-ra Magyarországon már a villamosenergia 90 százalékát zöld, szén-dioxid-semleges forrásból fogják előállítani.

A napenergiánál az az ideális, ha a fogyasztók azonnal felhasználják a napelemek által termelt energiát. Ebben nagy segítséget nyújtanak az okos rendszerek, amelyek úgy szabályozzák az arra alkalmas eszközöket, hogy akkor fogyasszanak áramot, amikor süt a nap. Azonban erre nem minden készülék alkalmas, valamint napsütés idején a napelemek jellemzően több energiát termelnek, mint amennyit azonnal fel tud használni a fogyasztó. Így a felesleget helyben kell eltárolni vagy be kell tápláni a hálózatba, ha pedig egyiket sem tudják, akkor elvész a többlet, mert a visszwattvédelemmel ellátott inverter már fel sem veszi a napelemekből. „Az energiatárolási megoldások segítségével a fogyasztói profiltól függően akár kétszer annyi napenergiát lehet a termelés helyszínén felhasználni, és akkor is a napelemmel termelt energiával működhetnek az eszközök, amikor nem süt a nap” – mondja Szabó Róbert, a Huawei Technologies napelemes megoldásokért felelős igazgatója.

Magyarországon a lakossági átlagfogyasztás a rezsicsökkentésben meghatározottak szerint napi 7 kWh, azaz elméletileg egy napelemes rendszer és egy hozzá kapcsolt 7 kWh-os energiatároló a teljes fogyasztást fedezni tudná, ha napközben végig süt a nap.

Tizenöt éves élettartam-garancia, extrém ellenálló képesség

A Huawei Technologies legújabb, „Smart String” technológiával ellátott energiatároló rendszere három különböző tárolókapacitással érhető el: 6,9 kWh, 13,8 kWh és 20,7 kWh, így a fogyasztók energiaigényeiknek megfelelően választhatnak méretet. A korábbi rendszernél 40 százalékkal nagyobb teljesítményű energiatárolóra a gyártó akár 15 éves garanciát kínál, csökkentve a karbantartási költségeket, és egyúttal növelve a felhasználói kényelmet. A rendszer moduljait önállóan lehet kezelni, így minden akkumulátormodul gyorsan feltölthető és kisüthető 3,5 kW teljesítménnyel.

Az új energiatároló rendszer rugalmasan skálázható, ami számos előnnyel jár: a felhasználók könnyedén növelhetik a tárolókapacitást egy blokknál akár 20,7 kWh-ig. Emellett a párhuzamos üzemeltetés lehetősége révén akár négy blokk is összekapcsolható, így az egy inverterhez rendelhető maximális tárolókapacitás elérheti akár a 82,8 kWh-t is. Ezáltal a rendszer könnyen alkalmazkodik az egyéni igényekhez és lehetőségekhez, biztosítva a rugalmasságot és hatékonyságot.

Széles körű védelmi funkciók, intelligens energiamenedzsment

A LUNA2000-7/14/21-S1 öt rétegű védelmi rendszert kapott. Nem kell tartani többek között a túltöltéstől, a túlmelegedéstől vagy az elektromos túlterheléstől, továbbá a rendszer ellenáll a külső behatásoknak, ütődéseknek. A rendszer -20°C és +55°C közötti hőmérsékleten is képes működni, mindemellett továbbfejlesztett IP66 szintű vízállósággal rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy akár 40 cm-es víz alatti mélységben 72 órán keresztül működőképes maradjon – így biztosítva, hogy biztonságosan működjön extrémebb körülmények között, például árvíz, szélsőséges időjárás vagy hóolvadás idején. Az intelligens tűzészlelő rendszernek köszönhetően pedig a modell képes arra, hogy egy esetleges tüzet 15 másodpercen belül észleljen és hatékonyan eloltson.

A Huawei LUNA2000-7/14/21-S1 modelljében továbbá az EMMA energiakezelő asszisztens intelligens kezelést tesz lehetővé, segítségével valós időben követhető az energiafogyasztás, képet ad az energiatermelésről, tárolásról, fogyasztásról.